nieuws

De Alliantie verstrekt renteloze lening

bouwbreed

huizen ­ De Alliantie wil zijn financiële armslag versterken door renteloze leningen te verstrekken aan de kopers van een woning. De sociale huisvester moet jaarlijks ongeveer vijfhonderd woningen van de hand doen om de eigen nieuwbouwplannen te kunnen betalen. Maar dat is bijna onmogelijk door de huidige slechte economische omstandigheden en de hoge prijzen van koophuizen.

De lening, die in eerste instantie rente­ en aflossingvrij wordt aangeboden, bedraagt maximaal 30.000 euro en is bedoeld om het gat tussen de hoogst mogelijke hypotheek van de koper en de marktwaarde van het huis te overbruggen.

Het geld wordt betaald door een speciale geldpot die het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) beheert. De Alliantie vult het fonds zelf aan door een deel van het verkoopbedrag van de woning in het fonds te storten. Zodra de koper voldoende inkomen heeft, start de aflossing van het gratis krediet en moet in het vervolg ook rente betaald worden.

Volgens B. Wouters, stafmedewerker strategie en innovatie bij de Alliantie, blijven de kosten van de voordelige lening beperkt. “Het geleende geld komt op den duur weer vrij. Wij betalen naast de beheerkostenvergoeding van 0,5 procent aan SVN alleen voor de rente die we mislopen.” Het geringe verlies wordt volgens Wouters goedgemaakt door de geld­stromen die de verkoop van de woningen losmaken.

De constructie wordt dit jaar bij 250 woningen in Amersfoort­Zuid toegepast. Wat het effect van de renteloze lening zal zijn, is volgens Wouters moeilijk te zeggen. “Als we huizen verkopen, bieden we de huurder de woning eerst aan. De respons is dan over het algemeen laag. Tussen de 0 en 5 procent ongeveer. Met deze lening hopen we dat 10 tot 20 procent van de huurders tot koop van de eigen woning besluit.”

De Alliantie ­ een fusie van vier woningbouwcorporaties uit Amsterdam, de Gooi­ en Vechtstreek, Almere en Amersfoort ­ wil met de goedkope leningen de eigen budgetten opkrikken. In corporatieland is het verkopen van het eigen woningbezit de enige bron van inkomsten. Met een bezit van ruim 55.000 woningen is de Alliantie een van �s lands grootste corporaties.

Om in de eigen kapitaalbehoefte te voorzien probeert de instelling ieder jaar ongeveer 1 procent van het eigen woningbezit te verkopen.

Bij een prijs van 130.000 euro per woning levert de instelling dat 65 miljoen euro op. In 2002 verkocht de corporatie 346 woningen in Almere, Amersfoort, Amsterdam en Blaricum, zo blijkt uit het jaarverslag van de Alliantie. In dezelfde periode werden 227 nieuwe huurwoningen gebouwd.

Reageer op dit artikel