nieuws

Wettelijke eisen zwembaden in Nederland moeten duidelijker

bouwbreed Premium

den haag – De belangrijkste instanties in de zwembadenbranche zijn van mening dat de wettelijke eisen met betrekking tot de inrichting van zwembaden onduidelijk zijn. Zij zijn het echter niet eens met de conclusie van onderzoeksbureau Aquabasic dat alle zwembaden dicht zouden moeten omdat ze niet aan die eisen voldoen.

Het Inter Provinciaal Overleg (IPO), het Keurmerkinstituut en het Nationaal Platform Zwembaden reageren verbaasd op de conclusie van Aquabasic. Het platform meent dat de kwaliteit van de zwemgelegenheden altijd beter kan, maar dat er zwembaden in Nederland zijn die absoluut voldoen aan de eisen.

S. Piest van het IPO: “Het merendeel van de zwembaden voldoet keurig aan de wetgeving. Het probleem is dat iedereen de wet anders interpreteert.” Om meer duidelijkheid over de interpretatie van de wet te krijgen, heeft IPO een werkboek geschreven. Dit handboek ligt nog op de plank, omdat er een discussie is over het copyright.

Over de onduidelijkheid van de wet zijn alle betrokkenen het eens. Door verschillen van inzicht ontstaan meningsverschillen tussen bijvoorbeeld opdrachtgevers, bouw- en installatiebedrijven, leveranciers en overheden. “We moeten met de neuzen dezelfde kant op. De ene inspecteur let op andere dingen dan een collega”, aldus Piest.

In Nederland zijn sinds eind jaren negentig vier verschillende keurmerken voor zwembaden in omloop. Tien zwembaden hebben het keurmerk van Veilig en Schoon van het Nationaal Platform Zwembaden en 90 procent van de zwembaden in Noord-Brabant heeft een keurvignet van de provincie.

Eén zwembad in Overijssel heeft het ISO 9000 keurmerk en drie baden in Nederland hebben het veiligheidscertificaat zwembaden van het keurmerkinstituut. Een mager resultaat, want er zijn in Nederland circa 3500 zwemgelegenheden. “Dat is vrij simpel te verklaren. Voordat je zo�n certificaat krijgt, moet je forse investeringen doen in het zwembad”, aldus Piest.

R. Stender van Aquabasic vindt de keurmerken meer een aai over de bol. “Als ik nu bij zwembaden kom met een keurmerk, ondek ik altijd nog mankementen.” Het zwembad met het keurmerk ISO 9000 kreeg bij het onderzoek van de ANWB en Aquabasic een onvoldoende omdat de vloeren te glad waren. Piest: “Er zijn geen normen voor gladde vloeren.”

Stender kan na negentien jaar onderzoek constateren dat een aantal zwembaden in Nederland het besef krijgen dat gewerkt moet worden aan kwaliteit en veiligheid. Ze laten elk jaar de situatie grondig controleren. Toch blijkt dikwijls dat met aanpassingen wordt gewacht totdat een grote renovatie op de agenda staat.

“Geld is heel bepalend. De gemeente bezuinigt eerst op onderhoud en dan pas op personeel. Volgens de onderzoeker kan wachten met renoveren gevaarlijk zijn voor de consument. Er kunnen ongelukken gebeuren zoals in Steenwijk en Deventer.”

Reageer op dit artikel