nieuws

Welstandscommissie hogesnelheidslijn woedend op Peijs

bouwbreed Premium

De commissieleden dreigen met opstappen als Peijs haar opmerking niet terugneemt. Zij vinden de glimmende band langs het traject sowieso niet nodig. Secretaris van de speciale welstandsclub voor de hogesnelheidslijn, V. Freijser, zegt dat de commissie meerdere malen heeft gevraagd het ontwerp voor te leggen, ook met het oog op mogelijke kostenbesparingen. “Ons gaat het […]

De commissieleden dreigen met opstappen als Peijs haar opmerking niet terugneemt. Zij vinden de glimmende band langs het traject sowieso niet nodig. Secretaris van de speciale welstandsclub voor de hogesnelheidslijn, V. Freijser, zegt dat de commissie meerdere malen heeft gevraagd het ontwerp voor te leggen, ook met het oog op mogelijke kostenbesparingen. “Ons gaat het om de kwaliteit van de uitwerking en hoe het bouwwerk in het landschap staat”, stelt hij. Het plan voor de vormgeving, waarin de metalen rand staat, is niet opgesteld door de welstandscommissie, zoals de minister suggereerde, maar door de projectorganisatie.

Peijs hield de Tweede Kamer bovendien voor dat het weglaten van de strip tientallen miljoenen euro�s kan schelen. Uit informatie die de commissie ontving, blijkt echter dat de kosten van het metalen profiel over de volle 101 kilometer die de baan lang is, �slechts� 15 miljoen euro bedragen. De besparing die de minister noemde, kan zij volgens de commissie alleen halen uit versobering van de hele bovenbouw, zoals geluidsschermen.

De commissie voelt het als motie van wantrouwen dat zij de schuld krijgt van het kunstwerk. “Wij zijn niet zo gek op glimmertjes”, zegt Freijser. Volgens hem is het doel van de welstandsclub om de spoorlijn zo mooi mogelijk door het landschap te laten lopen.

Kamervragen

PvdA�er Verdaas heeft inmiddels kamervragen gesteld over de woedende reactie van de welstandscommissie. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat ondertussen weten dat de minister het niet met de uitleg van de commissie eens is.

Binnenkort vindt het debat tussen de minister en Tweede Kamer over de HSL plaats.

Reageer op dit artikel