nieuws

Suriname betaalt schuld aan Ballast Nedam in oktober af

bouwbreed

Zowel bij Ballast Nedam als bij de regering in Paramaribo zullen de champagneflessen knallen als de laatste termijn is betaald. Nadat het bedrijf eind 1996 de opdracht kreeg van de regering van president Wijdenbosch om de bruggen over de Suriname­ en de Coppenamerivier te bouwen, voldeed het land in eerste instantie keurig aan zijn betalingsverplichtingen. […]

Zowel bij Ballast Nedam als bij de regering in Paramaribo zullen de champagneflessen knallen als de laatste termijn is betaald. Nadat het bedrijf eind 1996 de opdracht kreeg van de regering van president Wijdenbosch om de bruggen over de Suriname­ en de Coppenamerivier te bouwen, voldeed het land in eerste instantie keurig aan zijn betalingsverplichtingen.

In 1999, kort na oplevering van de Coppenamebrug, kwam er een kink in de kabel. Onverwacht bleek de staatskas leeg, voornamelijk door de miljoenen die wegvloeiden naar Ballast. Betaald moest nog worden een bedrag van 37 miljoen euro.

Om te voorkomen dat Ballast Nedam met lege handen zou blijven staan, werd een nieuw aflossingsschema overeengekomen met Ballast Nedam Theta NV, de financieringstak van het bedrijf. Vastgelegd werd dat een aanzienlijk deel van de bauxietinkomsten rechtstreeks aan Ballast Nedam Theta zou worden overgemaakt. Dat leidde tot veel kritiek op het bouwbedrijf, dat werd verweten de Surinaamse overheid en de bevolking in een financiële wurggreep te houden.

In 2000, enkele maanden na voltooiing van de eveneens anderhalve kilometer lange brug over de Surinamerivier, dreigde de nieuwe president Venetiaan zelfs de maandelijkse aflossing stop te zetten. Volgens hem was de onder zijn voorganger tot stand gekomen overeenkomst in strijd met de regels.

Sinds 1999 heeft Suriname 48 termijnen voldaan, de laatste termijn volgt in oktober. Voor Suriname is het een opluchting om van de maandelijkse verplichting, die als een molensteen om de nek van de minister Hildenberg van Financiën hing, af te zijn. “Het geld dat we vanaf oktober maandelijks overhouden kunnen we stoppen in projecten die dringend moeten worden uitgevoerd”, zegt hij.

“Op het bouwen van bruggen kun je geen kritiek leveren, dat is altijd goed. Maar de financiering had anders gemoeten. Je kunt geen langetermijnproject uitvoeren met een kortetermijnfinanciering.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels