nieuws

Stoeptegel eruit, plantje erin

bouwbreed

amsterdam – Ze variëren in grootte van 0,5 tot 20 meter breed, worden gratis aangelegd, en het poot- en zaaigoed, dat ze ook al voor niks krijgen, gedijt er vervolgens in alle schakeringen.

Geveltuinen tieren inmiddels welig in Amsterdam Oud-Zuid. Vorig jaar trok het stadsdeelbestuur 100.000 euro uit voor de betonnen tuintjes. Per pand gemiddeld 5 meter betonband en 2 hoekstukken, rekent uitvoerder M. van der Weijde van de gemeente voor.

De lapjes groen breiden zich als de spreekwoordelijke olievlek uit over Oud-Zuid. Jaarlijks komen er tussen de vijf- en zeshonderd tuintjes bij. In verband met de vereiste voetgangersdoorgang van 1,5 meter, mogen de tuintjes niet dieper zijn dan 45 centimeter. De gevelkweker maakt het tuintje zelf plantklaar. Bij de natuur- en milieuteams in het stadsdeel kan de bewoner gratis tuinaarde, snoei- en plantadvies krijgen. Soms zelfs planten en zaden, er kan ook worden geruild.

Zo�n tien jaar geleden ontstond het gevelgroen doordat bewoners voor de aanplant ervan ongevraagd tegels uit de stoep haalden. Amsterdam kneep destijds niet alleen een oogje toe, het reguleerde zelfs de �illegale sloop� en ziet de plantenpracht nu als een verrijking van de straat. Bovendien moest het de buurt als het even kon in aanstekelijke zin besmetten. En daarna liefst allemaal met de groene vingers op een stoeltje voor de deur, dat zou de sociale samenhang ook nog wel eens kunnen bevorderen, redeneerde de plaatselijke politiek.

Betonrandtuintjes

Van de betonrandtuintjes worden er jaarlijks hooguit tien weggehaald, vertelt Van der Weijde. “Oud-Zuid bestaat uit negen wijken, met ruim veertig buurtjes. De buurten worden eens per jaar geschouwd waarbij de schouwers de verwaarloosde tuintjes in kaart brengen. De betreffendebewoners krijgen een brief waarin wordt gevraagd de boel op te knappen. Doen ze dat niet, dan verwijderen wij ze, en komen de trottoirtegels weer door te lopen tegen de gevel aan. Winkelstraten doen niet mee aan de pret, vanwege obstakelgevaar.”

Op dit moment heerst er in de Amsterdamse Pijp, die ressorteert onder Oud-Zuid, wederom de geveltuinenkoorts. Tientallen bewoners doen mee aan de wedstrijd om de fraaiste gevelteelt. “Er zitten juweeltjes tussen”, verklapt A. Schoemakers van het natuur- en milieuteam De Pijp. “Romantische, klimmers die kozijnen omlijsten, stokrozen die van de gevels spatten. Kortom, een groei en bloei die mede dankzij de warme zomer aan uitbundigheid niets te wensen overlaten.” Eind deze maand wordt in aanwezigheid van een stadsdeelbestuurder de winnaar van de Pijp bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel