nieuws

Reprorecht gezwicht voor maatschappelijke druk

bouwbreed

den haag ­ De Stichting Reprorecht is gezwicht voor de druk van maatschappelijke organisaties en politiek. Ze heeft beloofd zich terughoudend op te stellen bij de verdere inning van reprorechten dit jaar.

Ondernemersorganisatie VNO­NCW is tevreden na het overleg wat ze voerde met de Stichting Reprorecht. Nadat deze wekenlang koppig weigerde om met brancheorganisaties te praten over de problemen met de regeling zoals de stichting die hanteerde, is nu een doorbraak bereikt.

De stichting heeft VNO­NCW laten weten dat bedrijven die geen reprorechtige kopieën maken, nu een nulfactuur zullen ontvangen. Daarnaast ziet de stichting voorlopig af van de verzending van betalingsvoorstellen aan de ruim tweehonderdduizend bedrijven die nog niet zijn benaderd. Ook worden geen herinneringen gestuurd aan bedrijven die niet hebben gereageerd op het eerste betalingsvoorstel.

De commotie in het bedrijfsleven ontstond vlak voor de zomervakantie toen ineens de eerste betalingsvoorstellen van de Stichting Reprorecht in de bus rolden. Toen bleek dat veel bedrijven wel voor een zeer hoog aantal kopieën werd aangeslagen. Die waren berekend op basis van onderzoek naar kopieergedrag van bedrijven.

VNO­NCW is inmiddels al begonnen met een second opinion op dat onderzoek. Dat zal worden gebruikt voor nieuwe voorstellen voor een billijke regeling reprorecht, zo laat de ondernemersclub weten.

Reageer op dit artikel