nieuws

Mobiele bushalte houdt Arnhem bereikbaar

bouwbreed

arnhem ­ In Arnhem wordt hard gewerkt aan de vernieuwing van het gebied rond het centraal station. Als gevolg daarvan wisselen bijvoorbeeld bushaltes nogal eens van plaats. Openbaar vervoerder Connexxion Arnhem ontwikkelde een mobiele bushalte met de gemeente Arnhem en leverancier van verkeersvoorzieningen Joosten van Huet uit het Gelderse Oosterhout.

De verplaatsbare halte bestaat uit aluminium segmenten van 3 meter lang en 1,90 meter breed. Die zijn gekoppeld tot een uitstaphalte van 54 meter. Stelbouten houden het platform op een hoogte van 15 centimeter. Bij die hoogte kunnen rolstoelgebruikers zonder problemen de bus verlaten. Het loopvlak bestaat uit een ongecoate aluminium traanplaat. Joosten van Huet onderzoekt hoe deze uitvoering zich in de winter zal houden. De halte loopt schuin af en Connexxion zegt om die reden geen problemen te verwachten met bevriezende nattigheid.

De mobiele bushalte vergt een hogere investering dan bijvoorbeeld een tijdelijke halte uit banden en stoeptegels. De laatste kan echter alleen op een goed gefundeerde ondergrond worden aangelegd. De aluminium variant kan toe zonder verdere voorzieningen.

Connexxion studeerde eveneens op een tijdelijke halte uit kunststof, maar ontdekte dat dit materiaal meer zou kosten dan aluminium. Daarbij biedt de handel geen kunststof platen met een als het ware remmend oppervlak. Een traanprofiel moet dan worden ingefreesd. De ontwikkelaars bespraken ook een overdekte halte maar lieten dat idee vanwege het vele extra montagewerk varen.

De opbouw van genoemde mobiele uitvoering kost twee tot drie uur. Een lichte vrachtwagen met laadkraan volstaat om de segmenten te vervoeren en te verladen. Connexxion Arnhem wil de segmenten ook elders in de stad gebruiken wanneer daar vaste haltes tijdelijk moeten verdwijnen. Het vervoersbedrijf hoopt ook andere Connexxion­bedrijven voor de ontwikkeling te interesseren.

Reageer op dit artikel