nieuws

Kinnesinne

bouwbreed

Financieel journalisten hebben de tijd van hun leven. Al tijden wilden zij anders, nu hebben zij Anders. Die Moberg blijft kruidenieren, voor een grootgrutter niet vreemd, maar op een manier die de beleggers niet altijd tot vreugde stemt. Maar wat moet je anders. Heb je al behoorlijk ingeleverd om de beleggers te plezieren, probeer je […]

Financieel journalisten hebben de tijd van hun leven. Al tijden wilden zij anders, nu hebben zij Anders. Die Moberg blijft kruidenieren, voor een grootgrutter niet vreemd, maar op een manier die de beleggers niet altijd tot vreugde stemt.

Maar wat moet je anders. Heb je al behoorlijk ingeleverd om de beleggers te plezieren, probeer je op andere wijze wat speldengeld bij elkaar te sprokkelen door een commissariaatje bij een Zweeds vriendje te aanvaarden, vinden de beleggers dat ook weer niet goed. Zou hij het woord kinnesinne al kennen? Nu maar weer even wachten op een brief van ABP en PGGM. Nog even en Anders Moberg gooit het bijltje erbij neer nog voordat hij iets heeft kunnen doen voor de Zaanse grootgrutter en derzelver cliëntèle.

Neem dan de bouwondernemers. Met hun schamele 2 procent marge, hun lonen die in internationaal perspectief bezien beslist laag zullen zijn en hun karige optieregelingen. Dat laatste zullen ze overigens niet zo heel erg vinden, want de aandelen doen buitengewoon weinig. Wat de lonen van de bouwtoppers betreft hebben zij de pech dat internationale vergelijkingen niet opgaan. Bouw is nu eenmaal een regionale business zelfs voor een multinational als bijvoorbeeld BAM.

Macro-economisch gezien blijft de wind behoorlijk tegenzitten. De dollar wordt weer zwakker en de olieprijzen gaan omhoog omdat de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC) de productie een klein miljoen vaten wil verlagen. Curieus is het dan dat de Europese beurzen daar zo negatief op reageren. De oliecontracten zijn immers praktisch altijd in dollars. Zolang de olieprijsstijging lager is dan de stijging van de euro ten opzichte van de euro, wordt de olie in Europa alleen maar goedkoper. Het zal wel te maken hebben met dat het hart de belegger regeert en niet het verstand.

In ieder geval is de AEX weer eens het slachtoffer. Het leek alsof een gestaag stijgende lijn was ingezet. Een weerstandsgrens van 330 punten was al ver overschreden. In een week tijd is die winst echter weer teniet gedaan.

Voor de bouw maakte het als gewoonlijk weer weinig uit. Opmerkelijk blijft wel de opmars van BAM. Deze week weliswaar was het wat op en neer, maar de 20 euro-grens is en blijft overschreden. De slechte pers in FEM Magazine heeft Wim van Vonno geen schade toegebracht. In iemand die echt doorgeleerd heeft, hebben beleggers kennelijk vertrouwen. Bovendien heeft hij nog een maand om met Jacques van Oord tot een deal te komen.

Reageer op dit artikel