nieuws

Kentekenplicht zuivert park aanhangwagens

bouwbreed

ZOETERMEER ­ De Rijksdienst voor het Wegverkeer is afgelopen maanden overstelpt met onbekende aanhangwagens en caravans. In drommen meldden zich de eigenaren om op de valreep voor hun vehikels eigen kentekens te bemachtigen.

“Er blijken in Nederland meer aanhangwagens te zijn dan we dachten”, aldus directeur J. Hakkenberg van de RWD. Oude zelfbouwwagens en karretjes waarvan de indruk bestond dat ze al lang waren gesloopt, doken onverwacht op. Evenals aanhangers die ooit zonder de juiste registratiedocumenten in Nederland zijn verkocht. Voor de meeste onverwachte nieuwkomers heeft de RDW, al dan niet na een keuring, een kenteken verstrekt.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft in de twaalf maanden voor peildatum 1 september 820.000 aanvragen ontvangen voor een eigen kentekenbewijs voor aanhangwagens en opleggers. De score is 80.000 hoger dan het verwachte aantal van 740.000. Aanhangwagens, caravans en opleggers die beladen meer mogen wegen dan 750 kilogram mogen sinds 1 september alleen met eigen kentekenbewijs de openbare weg op.

Het kentekenbewijs vervangt het oude registratiebewijs van aanhangwagens en opleggers die beladen zwaarder mogen wegen dan 750 kilogram. Sinds 1 september 2003 is het alleen nog mogelijk om na een keuring een kenteken voor aan aanhangwagen of oplegger te krijgen.

Tot 9 september zijn al 756.000 kentekenbewijzen verstrekt. “Voor ettelijke duizenden aanhangwagens is geen kentekenbewijs aangevraagd of verstrekt”, verklaart Hakkenberg. “Daar zitten oude, onveilige wagens tussen die vanaf 1 september niet meer op de openbare weg mogen komen. Dat maakt het verkeer nu al veiliger.”

Nauwkeurige

De RDW heeft nog ongeveer 35.000 aanvragen in behandeling. Dat aantal omvat de 10.000 aanvragen van de laatste maand en aanvragen die een nauwkeurige afhandeling vergen. De politie zal deze mensen de komende tijd niet beboeten, zolang ze kunnen aantonen dat ze voor 1 september 2003 op het postkantoor een aanvraag voor een nieuw kenteken hebben ingediend. De meeste aanvragen ­ 25.000 stuks ­ liggen stil omdat de RDW wacht op aanvullende informatie van de aanvrager.

Reageer op dit artikel