nieuws

Kennis over spanningscorrosie schiet tekort

bouwbreed

Het Nederlands Corrosie Centrum (NCC) publiceert in samenwerking met TNO-Bouw begin volgend jaar een handleiding over het onderhoud en de inspectie van roestvast staal in Nederlandse zwembaden. Dit rapport, gemaakt in opdracht van VROM, is het eerste officiële document nadat in 2001, door corrosievorming, het plafond van een zwembad in Steenwijk naar beneden kwam. In […]

Het Nederlands Corrosie Centrum (NCC) publiceert in samenwerking met TNO-Bouw begin volgend jaar een handleiding over het onderhoud en de inspectie van roestvast staal in Nederlandse zwembaden.

Dit rapport, gemaakt in opdracht van VROM, is het eerste officiële document nadat in 2001, door corrosievorming, het plafond van een zwembad in Steenwijk naar beneden kwam. In de handleiding geven de onderzoekers uitleg over het ontstaan van corrosie in zwembaden. Een ander aspect is het onderhoud van roestvaststaal materiaal. Verder staan er adviezen in over welke materialen het beste gebruikt kunnen worden.

Chloride spanningscorrosie treedt op door een combinatie van temperatuur, chloordamp en spanning. Als schroeven en ophangelementen van rvs gaan roesten, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dit bleek in 1985 toen een betondak in een zwembad in het Zwitserse Uster naar beneden kwam. Twaalf mensen vonden de dood. Sinds 1989 zijn in Duitsland austenitische rvs-soorten in zwembaden verboden. In Nederland lette, tot ruim twee jaar geleden, niemand op de toepassing van deze materialen in overdekte baden. Het incident in Steenwijk veranderde de situatie. Het ministerie van VROM stuurde direct een brief naar alle colleges van burgemeesters en wethouders.

Beheerders van zweminrichtingen moesten op de hoogte zijn van de risico�s. Verder gaf VROM aan NCC de opdracht om onderzoek te doen.

“We hebben de taak om kennis over te dragen”, zegt M. Boelaars, uitvoerend secretaris van NCC en manager van de Corrosie Advies Dienst. De kennis in Nederland is volgens Boelaars sinds het incident in Steenwijk absoluut verbeterd. “Gebruikers, techneuten en toeleveranciers uit de industrie hebben het afgelopen jaar de krachten gebundeld in een werkgroep en een stuurgroep. Bovendien zijn er bijeenkomsten georganiseerd over toepassingen van rvs.”

Toch waren er na Steenwijk ook in andere zwemgelegenheden, zoals in Deventer, Leeuwarden en Nijmegen incidenten. “Gelukkig vielen er geen doden, maar dit had wel kunnen gebeuren”, meent J. van Duijn, die gespecialiseerd is in metaal oppervlaktebehandeling en als technisch directeur werkt bij Vecom. Bovendien is hij inspecteur bij Corrocean dat onlangs werd overgenomen door Force Technology Nederland. “Als inspecteur ben je op de hoogte van de toestanden in zwembaden. Je weet waarover je praat in tegenstelling tot de instanties die zich alleen maar achter een bureau bevinden.”

Ventilatiekoker

Van Duijn inspecteerde de afgelopen twee jaar 62 zwembaden. Bij circa tien procent was er sprake van spanningscorrosie. Zo constateerde hij corrosie in de ophangstaven van ventilatiekokers. Breuken hierin kunnen leiden tot het bezwijken en loslaten van de kokers. Ook waren er rvs-kettingen van zware lampen gecorrodeerd. Zij vertoonden reeks spanningscorrosieverschijnselen na amper een jaar. “Er is nog steeds te weinig kennis in Nederland. Bouwers en architecten zouden meer contact met bedrijven zoals Vecom moeten hebben. De juiste oppervlaktechnieken voor roestvaststaalsoorten kan ellende besparen.”

Van Duijn vond ook bij gloednieuwe locaties corrosiespanning. In Breda werden Sonsbeeck en De Wisselaar gesloten. Het NCC erkent het probleem bij nieuwe baden. “We hebben in gesprekken met VROM aangegeven dat het absoluut noodzakelijk is meer aandacht te besteden aan een publicatie voor nieuwbouw”, aldus Boelaars. In Nederland zijn 550 overdekte baden. Opmerkelijk is dat geen enkele instantie weet hoe groot het probleem van corrosie in Nederlandse zwembaden op dit moment is. “Er is nog steeds een aantal baden waar we niet zeker van zijn”, zegt Boelaars. “Als we alle zwembaden moeten inspecteren dan is dat �a hell of a job�. Dan zijn we 3 tot 4 jaar verder.” Een woordvoerder van VROM benadrukt dat het toezicht en de verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaren en beheerders van zwembaden.

Aansprakelijkheid

In Steenwijk is na twee jaar nog steeds niet duidelijk wie aansprakelijk is voor de schade. De bouwer, de gemeente, de provincie, de architect of de eigenaren van de zwembaden. Van Duijn vindt het onbegrijpelijk dat Nederland geen regels heeft opgenomen in het bouwbesluit over corrosie. “We kunnen de regels zo uit Duitsland overnemen.” Een woordvoerder van VROM zegt dat dit niet gebeurt. “Ophangconstructies vallen onder inrichting en staan daarom niet in het bouwbesluit. Inrichting is niet wettelijk vastgelegd omdat een eigenaar makkelijk veranderingen kan aanbrengen.” Volgens Boelaars zijn er in Nederland te veel regels die elkaar doorkruisen. Naast inrichting en bouwbesluit is er de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Hier staan ook bouwtechnische zaken in zoals ventilatiesystemen en gladheid van vloeren. “Men raakt verstrikt in een web van regels en niemand weet wie verantwoordelijk is.” Boelaars vindt dat er betere regels met betrekking tot de veiligheid van ophangconstructies en het gebruik van rvs-materialen in zwembaden moet komen.

�We kunnen zo de regels uit Duitsland overnemen�

Reageer op dit artikel