nieuws

Inspectiemethoden dijken eisen mogelijk aanpassing

bouwbreed Premium

Vandaag is er een spoedoverleg met deskundigen van waterschappen, wetenschappers van GeoDelft en medewerkers van Rijkswaterstaat. “Ondanks de verscherpte controles van de afgelopen weken zijn er twee dijken doorgebroken. We vragen ons af of het huidige inspectiesysteem wel voldoende is. Mogelijk moeten we er methodes aan toevoegen”, aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. […]

Vandaag is er een spoedoverleg met deskundigen van waterschappen, wetenschappers van GeoDelft en medewerkers van Rijkswaterstaat.

“Ondanks de verscherpte controles van de afgelopen weken zijn er twee dijken doorgebroken. We vragen ons af of het huidige inspectiesysteem wel voldoende is. Mogelijk moeten we er methodes aan toevoegen”, aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Hij denkt daarbij aan technische hulpmiddelen om in de dijk te kijken. Nu kijken inspecteurs met het blote oog naar scheuren en verzakkingen in dijken.

Na de dijkdoorbraak in Wilnis zijn inspecties van de waterschappen opgevoerd. De combinatie van extreme droogte en regenval kan veendijken instabiel maken. Tijdens onderzoeken het afgelopen weekend zijn vier zwakke dijken ontdekt, twee in Noord­Holland en twee in Zuid­Holland. De controles zijn hier verscherpt. De Unie van Waterschappen is bezorgd over de huidige stand van zaken. ” We denken niet dat Nederland zo lek is als een mandje, maar we moeten voorkomen dat er opnieuw zoiets gebeurd als in Wilnis of Rotterdam.

In Wilnis gaan de herstelwerkzaamheden inmiddels verder. Het waterpeil aan de oostkant en westkant van de ringvaart wordt langzaam hoger gebracht. Vier van de negen zwaar beschadigde woningen kunnen nog niet bewoond worden. Ook zijn er maatregelen genomen om verdere verzakkingen te voorkomen.

Reageer op dit artikel