nieuws

Hellendoorn eist dichte tunnelbak in Nijverdal

bouwbreed Premium

NIJVERDAL ­ Het college van B en W van Hellendoorn kiest voor een gesloten tunnelbak in het centrum van Nijverdal. Een dak op de verdiepte spoorbak is een harde voorwaarde om de overlast voor aanwonenden tot een aanvaardbaar niveau te verminderen.

Het programma van eisen (pve) wordt voorgelegd aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het pve voor de tunnel maakt deel uit van het voorontwerp­bestemmingsplan dat het gemeentebestuur van Hellendoorn onlangs presenteerde. Het oorspronkelijke plan voor de tunnel is aangepast: de betonbak van circa 800 meter lengte komt minder diep te liggen. Op het hoogste punt steekt het dak een meter boven het maaiveld uit.

Het dak, dat met een dikke laag aarde wordt bedekt, kan worden gebruikt voor de aanleg van een 30 kilometer­weg, parkeerplaatsen en groen.

Volgens B en W hoeft het Rijk hierdoor fors minder bij te dragen aan het tunnelproject. Dit scheelt circa 35 miljoen euro. In totaal kost de aanleg van de tunnel 143 miljoen euro. De gemeente hoeft nog geen miljoen euro te betalen.

Vanwege scherpere veiligheidseisen wordt de combi­tunnel enkele meters breder. Dat betekent dat circa 65 woningen overlast krijgen.

Het college van B en W biedt de bewoners aan hun woning te verkopen.

Reageer op dit artikel