nieuws

Groot deel energierekeningen van bedrijven bevat fouten

bouwbreed

den haag – Het zorgvuldig nakijken van de energierekening kan het bedrijfsleven goud geld opbrengen. Brancheorganisatie FME/CWM heeft ontdekt dat maar liefst 30 tot 40 procent van de notas fouten bevat.

Uitzonderlijk zwaar getroffen is ABN Amro. De bank krijgt 100.000 euro terug vanwege te hoge afdrachten. Ook een bouwer als Heilijgers uit Amersfoort ontvangt van zijn energiebedrijf geld teruggestort. Geen ton zoals de bankierende lotgenoot, maar toch altijd nog het niet te versmaden bedrag van 500 euro.

Minister Brinkhorst (economische zaken) reageert als door een wesp gestoken. “De eerste de beste bakker op de hoek weet hoe hij een factuur moet opstellen. Maar de energiebedrijven die denken een rol te spelen op de internationale markt, blijken daartoe niet in staat. Fröbelwerk.”

Directeur J. Arends van Heilijgers Bouw: “Het gerucht ging dat we twaalf maanden lang 500 euro te veel betaald hebben. Dat klopt niet. Eén maand slechts hebben we te veel geld overgemaakt”, aldus directeur J. Arends van Heilijgers Bouw.

De misser van het energiebedrijf werd bij het dochterbedrijf van BAM ontdekt door controleurs van IPC. Arends: “Als bouwer bekijken we de facturen op prijs en hoeveelheid. Ik hoorde dat er bedrijfjes zijn als IPC die de rekeningen voor je willen controleren. De mensen weten beter dan wij hoe je met energiebedrijven moet omgaan. Bij het inzetten van railkranen bijvoorbeeld is verstandig je zo snel mogelijk weer af te melden. Anders lopen de vaste kosten gewoon door.”

Heilijgers is – met een eigen huisstijl, materieeldienst en geldstroom – een vrije speler binnen de BAM Groep. Het bedrijf realiseert met 260 medewerkers een slordige 85 miljoen euro omzet.

Liberalisering

Volgens metaalorganisatie FME/CWM is het percentage fouten in de energierekening fors toegenomen sinds de liberalisering van de stroommarkt. De brancheorganisatie neemt niet aan dat sprake is van kwade opzet. De missers worden vooral veroorzaakt door de gebrekkige overdracht van klant- en meetgegevens tussen producenten, netbeheerders en meetbedrijven.

EnergieNed betwijfelt of een derde van de nota�s niet meer deugt. Bij de koepel van de energiebedrijven bestaat de indruk dat een aanzienlijk deel van de geregistreerde fouten voortkomt uit grove schattingen van de meterstanden. In de loop van de tijd zouden daardoor de fouten weer worden gecorrigeerd.

Reageer op dit artikel