nieuws

Glaskap weert zestig minuten brand

bouwbreed

Dat is volgens de leverancier dertig minuten meer dan de lichtstraten die tot nu toe in Nederland worden toegepast. De hoge brandwerendheid legt geen beperkingen op aan de afmetingen. Een brandwerende uitvoering voorkomt dat de brand via een lichtstraat overslaat naar belendende gebouwen of opgaande gevels naast lichtstraten. De maximale afmetingen van dergelijke lichtstraten zijn […]

Dat is volgens de leverancier dertig minuten meer dan de lichtstraten die tot nu toe in Nederland worden toegepast. De hoge brandwerendheid legt geen beperkingen op aan de afmetingen.

Een brandwerende uitvoering voorkomt dat de brand via een lichtstraat overslaat naar belendende gebouwen of opgaande gevels naast lichtstraten. De maximale afmetingen van dergelijke lichtstraten zijn echter vaak beperkt en de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) bedraagt niet meer dan dertig minuten. Licotec Daklicht introduceert in samenwerking met Vetrotech Saint-Gobain uit Weert een lichtstraat met een WBDBO van een uur. De ruit meet maximaal 2760 bij 742 of 2300 bij 890 millimeter. De stralingswarmte aan de buitenzijde van de lichtstraat blijft binnen de norm zodat er er geen beperkingen zijn in de lengte van de lichtstraat.

TNO testte een zadeldak van Licotec Daklicht en Vetrotech Saint-Gobain met een vertrekhoek van 45 graden. Die overspant 3570 millimeter bij een lengte van 4000 millimeter. In het dak zitten vijf beglazingsvelden met ruiten van 2300 bij 742 millimeter.

In het laboratorium van TNO weerde deze constructie 69 minuten brand. Vanaf een testresultaat van 66 minuten WBDBO mogen de maximale afmetingen met 1,2 worden vermenigvuldigd. In de praktijk kan de maximale ruitafmeting dan bijvoorbeeld 2760 bij 742 of 2300 bij 890 millimeter bedragen. De vertrekhoeken kunnen tussen de 15 en 80 graden liggen.

Constructie

De hoge brandwerendheid ontstond door de toepassing van de Vetrotech beglazing Contraflam Lite EW 60. Dit is een heldere, ultravioletbestendige beglazing met een dikte van 35 millimeter. De glasconstructie bestaat aan de binnenzijde uit twee panelen gehard veiligheidsglas van 5 millimeter die gescheiden zijn door een luchtspouw van 15 millimeter.

Aan de buitenzijde zit een 7 millimeter dikke beglazing die tegen doorvallen beveiligt. Een 3 millimeter dikke transparante hitte-absorberende gel scheidt deze glaslaag van het veiligheidsglas. Bij hoge temperaturen stolt de gel en verandert de beglazing in een ondoorzichtig hitte-absorberend schild. Op die manier vermindert de stralingstransmissie aanzienlijk en de beglazing vormt meer dan een uur een stabiele barrière tegen rook, vlammen en giftige gassen.

De leverancier biedt met de LBS FR 30 Licotec een beglazing die 30 minuten brand weert en met de LBS FR 60 Licotec een systeem dat 60 minuten brand weert. De gebruiker kan kiezen uit een zadel-, lessenaars- en sheddak.

Het systeem heeft een interne drainage waarbij het regenwater via de horizontale profielen afwatert in de verticale profielen die het water naar buiten afvoeren.

Reageer op dit artikel