nieuws

Europese norm creëert 50.000 banen

bouwbreed

brussel ­ De invoering van de Europese richtlijn energieprestatie voor gebouwen levert de komende jaren minimaal 50.000 banen op. Softwarebedrijven storten zich nu al op de certificering en vanaf 2006 zijn installateurs en loodgieters nodig om de energieprestaties van ventilatie en airconditioning te controleren.

De voorspelling komt van L. Werring, afdelingshoofd energiebesparing bij het directoraat­generaal Energie en Transport van de Europese Commissie. Hij is een van de sprekers op het forum op 25 september van het EG­beraad voor de bouw over de Europese energieprestatie voor gebouwen.

De Europese Commissie wil met de richtlijn het energiegebruik van gebouwen in 2010 verminderd zien met 22 procent. Nu zijn gebouwen de grootste energievreters met een gebruik van 40 procent van de energie in de Europese Unie, door gebruik van verwarming, warm water, airconditioning en verlichting. Een aantal landen heeft zelf al maatregelen getroffen om het verbruik in te perken. Zo kent Nederland de energieprestatienorm en heeft Oostenrijk een systeem met labels, zoals op koelkasten, om de zuinigheid van woningen en kantoren aan te geven.

De Europese Commissie legt in de richtlijn geen methode op, maar wil wel dat alle landen een systeem ontwikkelen voor het aangeven van het energieverbruik per gebouw. Het Nederlandse systeem van de energieprestatienorm was voor de opstellers het uitgangspunt. Dat wil echter niet zeggen dat hier niets verandert. Verkopers en verhuurders van woningen moeten bijvoorbeeld per gebouw een certificaat kunnen overleggen. Het document is tien jaar geldig en geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. “Dan gaat het niet alleen om isolatie, maar ook om warmtepompen en bijvoorbeeld zonnepanelen”, aldus Werring. Bovendien telt ook de ligging mee, omdat in warmere streken minder wordt gestookt dan in koude.

Het op kosten jagen van huiseigenaren valt volgens hem wel mee. “In Denemarken bestaat al een dergelijk systeem. Daar betalen mensen ongeveer 100 euro. In Engeland werken ze ook met certificaten, maar die zijn veel goedkoper, ik denk 40 euro. Het kost dus ongeveer evenveel als een APK voor de auto, of misschien twee. Je hoeft alleen voor je gebouw niet elk jaar een nieuwe te laten maken, maar slechts eens in de tien jaar”, zegt het afdelingshoofd.

De Europese Commissie heeft de richtlijn opgesteld met twee redenen: het terugbrengen van de CO2­uitstoot en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. “De toevoer daarvan is instabiel, kijk bijvoorbeeld maar naar Irak”, aldus Werring. Bovendien dicht de norm het gat tussen huurder en verhuurder. De laatste bepaalt welke maatregelen hij neemt in een gebouw, terwijl iemand anders de energierekening betaalt. “Mensen en bedrijven vestigen zich sneller in andere landen. Met de richtlijn kunnen zij beter zicht krijgen op de kosten van een gebouw en die kunnen vergelijken”, zegt het afdelingshoofd. Hij vindt daarom ook dat de regeling eigenlijk te laat komt.

Vergelijken

“Nu hebben verschillende landen al een eigen systeem. Die sluiten niet altijd op elkaar aan. Misschien dat in de toekomst een methode komt waardoor we de prestaties toch met elkaar kunnen vergelijken. Landen die nog niets hebben, proberen we met elkaar om tafel te krijgen om zoveel mogelijk hetzelfde systeem te nemen.”

Een Fins softwarebedrijf is één van de spelers op de markt die handig gebruik maakt van dat gegeven. In verschillende landen bieden het zijn diensten aan met een programma dat eenvoudig de prestaties van gebouwen berekent. Vijf lidstaten zouden al in zee gaan met het bedrijf. “Ik ben niet voor monopolies, maar soms kan het handig zijn. Ik zou het niet erg vinden als voor de energieprestatienorm overal hetzelfde systeem komt”, aldus Werring.

Hij verwacht geen problemen met de naleving van de richtlijn na uitbreiding van de Europese Unie. “Het energieverbruik is in de kandidaat­lidstaten marginaal”, luidt zijn verklaring.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels