nieuws

Cilinders van grootste waterkrachtcentrale voor revisie in Boxtel

bouwbreed

boxtel ­ In opdracht van HP Djerdap heeft Bosch Rexroth Services twee enorme hydraulische cilinders voor Europas grootste waterkrachtcentrale Djerdap 1 in Servië gereviseerd. De cilinders met een gewicht van 25 ton per stuk gaan eerst met speciaal wegvervoer vanuit Boxtel richting Dordrecht om daar per spoor naar Servië te vertrekken.

Volgens A. Wouters, productmanager van Bosch Rexroth Services, is de behoefte aan de revisie ontstaan toen bleek dat de deuren van de waterkrachtcentrale die al 30 jaar dienst deden, scheuren begonnen te vertonen. De nieuw te produceren deuren in de dam worden zwaarder gedimensioneerd en krijgen daardoor meer gewicht. Hiermee stijgt ook de belasting op de bestaande hydraulische cilinders. Bosch Rexroth Services verwierf in 2000 de opdracht voor de revisie en modificatie van de cilinders en heeft de regie van het project in handen. Bosch Rexroth Services voert de revisie uit in nauwe samenwerking met de zusterdivisie Rexroth Hydraudyne, producent van de hydraulische cilinders. Deze draagt zorg voor de engineering en de levering van de noodzakelijke ombouwdelen, zoals de lange zuigerstangen.

Hoogwaardig

De divisie ABS Hydro Cylinders van Rexroth Hydraudyne ondernam vervolgens een wereldwijd onderzoek naar een leverancier die in staat was het vereiste hoogwaardige staal te leveren voor de zuigerstang, die uit één stuk vervaardigd moest worden. Rexroth Hydraudyne kwam in contact met een staalproducent in de Oekraïne die in staat bleek het smeedwerk te leveren. Volgens L. Megens, procesmanager van Rexroth Hydraudyne, bestond het grootste probleem uit de verhouding tussen diameter en lengte en de hoge eisen ten aanzien van de kerfslagwaarden (taaiheid van het staal).

De cilinders hebben een boring van 600 millimeter en een stangdiameter van 220 millimeter. De slaglengte bedraagt maar liefst 16.280 millimeter. Geheel uitgeschoven zijn de cilinders 38 meter. De zuigerstangen zijn, als kwetsbaarste onderdeel, voorzien van een corrosiebestendige keramische laag (Ceramax Engineered Coatings) die flexibel genoeg is om de doorbuigingen van het staal tijdens het transport en het functioneren op te vangen. Onder deze keramische laag bevindt zich een groefpatroon waarbij elektronische sensoren in staat zijn de groeven te detecteren. Deze uitvinding van Rexroth Hydraudyne heet CIMS (Ceramax Integrated Measuring System) en stelt de gebruiker is staat om elke uitgeschoven positie van de zuigerstang vast te stellen.

Wouters: “We hebben vanwege het transport speciale maatregelen moeten treffen. Om de doorbuiging, die door cadans kan worden versterkt, te beperken, verplaatsen we de zuigerstangen met een kleine uitslag waarmee ook de belasting op de lageringen vermindert.”

De waterkrachtcentrale Djerdap

De naam Djerdap komt uit het oud­Perzisch en betekent draaikolk. Algemeen is de waterkrachtcentrale bekend als de �iron gate�. Djerdap ligt bij Kladovo, in de rivier de Donau die tevens de grens vormt tussen Roemenië en Servië. De totale constructie van de stuwdam heeft een lengte van 1278 meter. De krachtcentrale is voorzien van zes Kaplan­turbines met een diameter van 9,5 meter per stuk. Alleen de rotor van de generator heeft een diameter van 14,9 meter, weegt 640 ton en draait met een toerental van 71,5 omwentelingen per minuut. De grootste opbrengst ooit in de geschiedenis van Servië is gemeten in 1980 toen een jaarproductie werd bereikt van 7,2 miljard kilowattuur. Ook de sluizen ter plaatse zijn fors. Ze hebben een lengte van 310 meter bij een breedte van 34 meter en kunnen een hoogteverschil overbruggen van 21 tot 34 meter afhankelijk van de wateraanvoer van de Donau.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels