nieuws

Bouwers vleugellam door actievoerders

bouwbreed

amsterdam ­ De uitbreiding van een vertrekhal op luchthaven Schiphol is vrijdag stilgelegd door toedoen van actievoerders van Milieudefensie. Schiphol raamt de schade op een bedrag van 150.000 à 200.000 euro. Tweehonderd bouwvakkers moesten naar huis worden gestuurd.

Circa veertig actievoerders hadden zich �s ochtends rond half zes vastgeketend aan heipalen, betonmixers en graafmachines. Ze protesteerden zo tegen de uitbreiding van Schiphol. De bouwcombinatie van BAM­dochter HBG en Ballast Nedam, die vlakbij de hoofdingang lounge 1 van de luchthaven uitbreidt, moest direct maatregelen nemen. Behalve dat het personeel naar huis werd gestuurd, moesten ook alle transporten naar de bouwplaats worden afgezegd.

Het is nog niet duidelijk of de bouwers en Schiphol de schade op Milieudefensie verhalen. “Onze juristen zijn dit nu aan het onderzoeken”, aldus een woordvoerder van Schiphol.

Heistellingen

De uitbreiding van de luchthaven is nodig om het groeiende aantal vertrekkende passagiers te kunnen verwerken. De actievoerders protesteren tegen de groei, omdat zo de geluidsoverlast en milieuvervuiling volgens de groep toeneemt.

“De maat is vol”, stond vrijdagochtend op spandoeken aan de hekken en op de heipalen. Mensen hingen in heistellingen, andere actievoerders dronken een kop koffie op graafmachines en shovels. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee gaf aan dat de actie vreedzaam verliep en dat er geen sprake was van vernielingen. Dit laatste werd bevestigd door een van de weinige uitvoerders van de bouw die nog op het terrein liepen. “Het materiaal is zover ik dat kan zien, niet beschadigd. Verder wil ik geen commentaar geven”, aldus de uitvoerder.

Omdat de actie vreedzaam verliep, greep de marechaussee niet in. Om vier uur �s middags verlieten de actievoerders zonder problemen het terrein.

Voor de hekken langs de bouwput stond vrijdag ook een groep omwonenden die klaagt over milieuvervuiling en overlast. Ze kwamen onder andere uit Zwanenburg en Aalsmeer. Schiphol overweegt bewoners uit deze twee plaatsen, die veel last hebben van geluidsoverlast, uit te kopen. De luchthaven wil hun huizen tegen de marktwaarde opkopen en voor een lagere prijs verkopen aan mensen die geen bezwaar hebben om onder de rook van Schiphol te wonen. De luchthaven is van plan deze regeling met de overheid te bespreken. Staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer en waterstaat) juicht het initiatief van Schiphol toe, maar maakte vrijdag in een reactie duidelijk daarvoor niet met geld over de brug te zullen komen.

Reageer op dit artikel