nieuws

Aedes: Onevenredig

bouwbreed

amersfoort ­ De vereniging van woningcorporaties Aedes zegt geschrokken te zijn van de forse bezuinigingen op de begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. “In deze kabinetsperiode komen de VROM­bezuinigingen uit op bijna 2,2 miljard euro. Dat is maar liefst 13 procent van de totale bezuinigingen bij het Rijk, terwijl de VROM­uitgaven slechts 2,6 procent […]

amersfoort ­ De vereniging van woningcorporaties Aedes zegt geschrokken te zijn van de forse bezuinigingen op de begroting van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. “In deze kabinetsperiode komen de VROM­bezuinigingen uit op bijna 2,2 miljard euro. Dat is maar liefst 13 procent van de totale bezuinigingen bij het Rijk, terwijl de VROM­uitgaven slechts 2,6 procent van de totale begroting uitmaken.”

Aedes laat weten wel blij te zijn met de bevestiging van het “maatschappelijk ondernemerschap” van de corporaties en de aanpak van knelpunten op de woningmarkt door meer ruimte te bieden voor marktgerichte huurprijzen. De corporaties hebben al eerder aangegeven langs deze weg, in combinatie met nieuwbouw, de doorstroming te willen bevorderen.

Scherpe kritiek is er op de gevolgen van de bezuinigingen voor de aanpak van achterstandswijken. Met name de sociale pijler zou tekortschieten. “In de begroting ontbreekt het benodigde geld voor begeleid wonen, welzijn en reclassering”, constateert Aedes­voorzitter Van Leeuwen. “Straks heb je in een achterstandswijk prachtige huizen staan, maar is het er nog steeds niet prettig wonen.”

De Woonbond hekelt de afschaffing van de Energie Premie Regeling (EPR). Verhuurders zullen hierdoor eerder afzien van woningisolatie, vreest de huurdersorganisatie.

Reageer op dit artikel