nieuws

ThyssenKrupp voelt tegenwind uit bouw

bouwbreed

essen ­ ThyssenKrupp overweegt van koers te veranderen vanwege de slechte bouwconjunctuur. Ook al omdat de afzet naar de autofabrikanten en de metaalindustrie stagneert, is twijfelachtig of het doel van 1,5 miljard euro winst voor belastingen gehaald kan worden.

Metaalreus ThyssenKrupp zag in het derde kwartaal van boekjaar 2002/2003 zijn omzet met 8 procent dalen tot 8,9 miljard euro. De stroom nieuwe orders nam met 4 procent af tot een waarde van 9,1 miljard euro.

In de belangrijkste branches waar ThyssenKrupp zijn geld verdient, heeft de economie aan vaart verloren. Trekpaard van de internationale staalmarkt was in de eerste helft van het jaar het dynamisch groeiende land China. Wereldwijd nam de productie met 8 procent toe tot 475 miljoen ton. China verhoogde de productie met 21 procent. De laatste maanden echter werd het binnenhalen van nieuwe orders steeds moeilijker.

In de bouw constateert ThyssenKrupp verslechterde afzetmogelijkheden in zowel Duitsland als de Verenigde Staten. Een lichtpuntje is de groei in Midden­ en Oost­Europa.

Het aantal medewerkers van ThyssenKrupp is afgelopen jaar met 3,4 procent gedaald tot net onder de 100.000.

Reageer op dit artikel