nieuws

Ruzie meldsysteem kabels duurt voort

bouwbreed

den haag ­ Alle betrokken bij graafwerk in de ondergrond erkennen het belang van het voorkomen van schade aan kabels en leidingen. Maar over de vraag welk meldsysteem de minste fouten doorlaat, gaan bestaat al jaren onenigheid.

Het Kabel en Leidingen Informatie Centrum (Klic) is door de beheerders begin jaren tachtig opgericht (sinds 1989 is het landdekkend). Graafwerk kan daar worden aangemeld. Het centrum informeert beheerders, die vervolgens de graver informeren over de aanwezigheid van leidingen. Verwerking van de gegevens, het zoeken van betrokken beheerders en het versturen van tekeningen gaat deels automatisch met behulp van computerprogramma’s. Sinds 1996 is het computersysteem Geoversum van HLA op de markt. Regionale Klic’s maakten daar gebruik van. Sinds januari dit jaar zijn de regionale centra gezamenlijk overgestapt op programmatuur die gezamenlijk is ontwikkeld.

HLA draagt al lange tijd uit dat Geoversum superieur presteert. Geoversum voldoet volgens het bedrijf uit Epe zelfs aan de kwaliteitseisen die Klic heeft geformuleerd om gravers te garanderen dat de Klic­aanvragen die zij doen, correct worden verzonden naar leidingbeheerders.

De meest recente schermutseling in het lopende steekspel is een onderzoek dat HLA heeft laten doen naar de kwaliteit van de Klic­aanvragen van Klic Nederland, waarin de regionale centra zijn opgegaan. Het onderzoek is uitgevoerd door Koppen de Neve, Energy & Consultancy Services in Delden. Geconcludeerd wordt dat de Klic­systemen nog steeds fouten produceren bij de afhandeling van Klic­meldingen.

Fout

Reageer op dit artikel