nieuws

Rouveense aannemer actief in windenergie

bouwbreed Premium

rouveen ­ Johan Piel had nog een stukje grond over op het terrein van zijn aannemersbedrijf in Rouveen. “Ik dacht: waarom zet ik daar geen windmolen neer?”

Het was een simpele gedachte die vier jaar geleden bij de Overijsselse aannemer opkwam. Hij wist toen nog niet dat drie andere ondernemers bij hem in de buurt met dezelfde gedachte speelden: de veehouders P. Lier en P. Hol en de pluimveehouder G. van der Veen. Toen ze van elkaars ideeën hoorden, was al snel Spoorwind BV opgericht waarin ze alledrie aandeelhouder zijn. De naam is ontleend aan de nabijheid van de spoorlijn Zwolle­Meppel.

In aanwezigheid van wethouder Kruidhof van de gemeente Staphorst is gisteren de bouw van de eerste van drie windmolens gestart. De molens komen op een onderlinge afstand van 550 meter van elkaar te staan, waarvan dus één op het terrein van Piel.

De stap van een aannemings­ en grondverzetbedrijf naar een exploitant van windenergie lijkt groot, maar is in het geval van Piel haast vanzelfsprekend, zegt hij. “Ons bedrijf heeft ook een ‘groenpoot’. We rooien, maken houtsnippers, doen aan compostering en ontwikkelen energie uit biomassa. Dat is al duurzaam. Dus dat ik nu in windenergie ga doen, is dus niet zo gek.”

De windmolens, die een ashoogte hebben van 85 meter en daarmee tot de grootste van Nederland behoren, worden aangeschaft bij de Duitse fabrikant Enercon. Het voorbereidende grondwerk en de aanpassing van de infrastructuur doet Piel echter zelf. “De molens komen hier inclusief fundering. Ik had als aannemer die fundering ook zelf kunnen maken, maar dat leek me niet verstandig. Ik dacht: laat Enercon dat maar doen. Daar hebben zij weer meer verstand van”, erkent Piel.

Vermarkten

Reageer op dit artikel