nieuws

‘Romeins cement’ weer in ere hersteld

bouwbreed

bradford ­ Het was eens het snelstdrogende cement ter wereld. Nog geen 90 seconden nadat dit ‘Romeins cement’ was aangebracht, was het al keihard. Overal in Europa is het gebruikt voor de mooiste gebouwen. Ruim 100 jaar geleden raakte het uit de gratie door de opkomst van moderner producten. Restaurateurs zouden graag weer over het oude cement beschikken, reden voor Britse wetenschappers om te proberen Romeins cement opnieuw uit te vinden.

Romeins cement is een natuurproduct, dat honderden jaren lang werd toegepast. Ondanks de naam heeft het weinig met de Romeinen te maken. Het cement werd ontdekt toen priester James Parker een steen op een strandvuurtje gooide. Nadat hij de verbrande resten met water vermengde, bleek het mengsel in een mum van tijd hard te worden. Het onderzoek wordt geleid door de universiteit van Bradford. Gezien het belang voor de oude gebouwen, werken ook onderzoekers in Wenen en Polen mee. Omdat het cement zo’n belangrijke rol kan spelen bij het behoud van de monumenten, heeft de Europese Commissie 1.5 miljoen euro subsidie toegekend.

Reageer op dit artikel