nieuws

ME blootgesteld aan asbest bij sloop tuinhuisjes

bouwbreed

amsterdam ­ Twee pelotons van de Mobiele Eenheid (ME) zijn in september 2001 ingezet bij de sloop van zestig tuinhuisjes in Amsterdam waar asbest in zat. Krakers hadden de huisjes op het tuincomplex Frankendael bezet en bemoeilijkten de sloop.

Uit onderzoek, dat de ondernemingsraad heeft laten uitvoeren, is gebleken dat er sterke aanwijzingen zijn dat er asbest aanwezig was en de ME’ers “onnodig gigantische gezondheidsrisico’s hebben gelopen”, aldus een verontwaardigde woordvoerder van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV).

“Hier is op zijn minst sprake van vergaande onzorgvuldigheid naar het personeel toe”, schrijft het APV in een brief aan hoofdcommissaris J. Kuiper. “Het is tevens een gegeven dat het personeel tot op heden alle maatregelen zijn onthouden die de wet voorschrijft na een zodanig incident.” De brief dateert van 1 augustus en tot nu toe is er volgens de woordvoerder nog niks mee gebeurd.

De ondernemingsraad heeft er bij de hoofdcommissaris met klem op aangedrongen de ME’ers, die anders onnodig lang in onzekerheid moeten zitten, zo snel mogelijk medisch te laten keuren.

De APV­woordvoerder beweert zelfs dat al van tevoren bekend zou zijn of had kunnen zijn dat er asbest in de huisjes zat. Het grondbedrijf van de gemeente Amsterdam had opdracht gegeven tot ontruiming en had daar de agenten voor ingezet. “Nu gaan we uitzoeken wie verantwoordelijk is voor het incident en aansprakelijk gesteld kan worden voor de gevolgen. De gemeente of het politiekorps”, aldus de APV­woordvoerder.

Volgens een politiewoordvoerder is het echter zeer onwaarschijnlijk dat van tevoren al bekend was dat er asbest aanwezig was.

Reageer op dit artikel