nieuws

Lightrail tussen Zoetermeer en Rotterdam voorlopig van de baan

bouwbreed Premium

zoetermeer/rotterdam ­ Er komt voorlopig geen lightrailverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam. Het aantal te verwachten reizigers is verre van voldoende om deze zogeheten ZoRo­rail rendabel te maken, meldt Stadsregio Rotterdam, dat onderzoek heeft laten doen naar de vervoerwaarde en exploitatiemogelijkheden van de Zoro­rail.

Alleen de bouw van 14.000 tot 17.000 nieuwe woningen kan de noodzakelijke extra reizigers opleveren. Woningbouw tussen Zoetermeer en Rotterdam is echter op dit moment uitgesloten vanwege de aanwezige glastuinbouw. De ZoRo­rail maakt deel uit van de plannen voor de Randstadrail tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

De woningen zouden in de Noordpolder in Berkel en Rodenrijs en de Overbuurtsepolder in Bleiswijk moeten komen. Vanwege de glasbestemming van deze gebieden, is woningbouw daar voorlopig uitgesloten.

De Stadsregio Rotterdam ziet dan ook nu geen aanleiding om te starten met het ontwerp voor de ZoRo­rail. Een busverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam (ZoRo­bus) is dan het alternatief en zal ervoor moeten zorgen dat er een grotere reizigersmarkt tot stand komt, aldus de Stadsregio.

Exploitatiemodel

Reageer op dit artikel