nieuws

Europees onderzoek naar bouw nieuw stadion AZ

bouwbreed

brussel ­ Europees commissaris Monti (concurrentiebeleid) begint een officieel onderzoek naar de bouw van het nieuwe stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Monti wil weten of de verkoop van de grond voor het stadion niet in strijd is met de Europese concurrentieregels.

De gemeente doet het terrein voor het nieuwe stadion over aan AZ voor een bedrag dat fors onder de marktprijs ligt. De Alkmaarse club krijgt de grond van het huidige stadion voor het symbolische bedrag van 1 euro, met als voorwaarde dat er onder meer woningen op komen.

Eerder vond vanuit Brussel al een vooronderzoek plaats in de zaak, nadat ondernemers uit de Alkmaarse binnenstad klaagden over de grondtransacties. Rondom het nieuwe stadion wil AZ ook winkels vestigen. De klagende ondernemers vrezen dat concurrenten zich daar tegen voordelige voorwaarden kunnen vestigen, omdat de grond voor een lage prijs van de hand gaat. Volgens hen werkt dat concurrentievervalsend. Bovendien zouden er ook te veel detailhandelszaken komen in de stad.

De Europese Commissie heeft nu een brief gestuurd aan de Nederlandse regering, waarin zij om aanvullend bewijsmateriaal en een oordeel over de kwestie vraagt.

Reageer op dit artikel