nieuws

Consument heeft zelf genoeg verstand van eigenbouw

bouwbreed Premium

utrecht ­ Het Rijk moet het opleggen van een beleid voor particulier opdrachtgeverschap achterwege laten. De consument is heel wel in staat zich bij de gemeente te informeren over kavels. De rol voor het Rijk is gemeenten aanzetten tot het uitgeven van vrije kavels en overtuigen van de positieve effecten van eigenbouw.

Dat vindt prof.dr. P. Hooimeijer van de Utrechtse Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Maar de plannen van oud­minister Kamp om subsidies in te trekken als gemeenten niet willen meewerken, vindt hij geen harde sanctie. “Dan hoeven gemeenten die het geld niet nodig hebben niets te doen”, aldus de hoogleraar.

Hooimeijer verwacht veel van het vrijgeven van dorpen voor bouw, zoals genoemd in de stellingnamebrief voor de ruimtelijke ordening, het basisdocument voor de Nota ruimte. De kavels die gemeenten daarmee uitgeven zijn volgens hem uitermate geschikt voor zelfbouw. “Het levert 10 procent meer plancapaciteit op en aannemers zitten te springen om opdrachten.”

Hooimeijer raadt van bovenaf opgelegde voorwaarden af. “Je kunt hooguit een restrictie geven aan het percentage bebouwing op de kavel. Daarmee kun je voorkomen dat de huizen als tenten op een overvolle camping scheerlijn aan scheerlijn staan.”

Stokpaardje

Reageer op dit artikel