nieuws

Calatrava vergt uiterste van bouwers

bouwbreed Premium

hoofddorp ­ De twee aannemers die samen aannemingscombinatie DVH vormen, hadden nog nooit zo’n moeizame opdracht als de bouw van de drie Calatravabruggen in de Haarlemmermeer. Niettemin zouden ze zo weer inschrijven. Want wie een Calatrava kan bouwen, kan elke brug bouwen.

Hoe krijg je 30 wapeningsstaven met een diameter van 32 millimeter rondgebogen in een stuk beton van amper 1 bij 1 meter? Het is geen flauw raadseltje voor in de kroeg; het is de alledaagse praktijk voor de aannemers Dekker, Vobi en Van der Horst (DVH), die elk het betonwerk verzorgen voor één van de drie Calatravabruggen bij Hoofddorp. Gek werden ze van dergelijke uitvoeringsproblemen. De wapeningsschetsen die de constructeurs van het bureau van Calatrava leverden, moesten uiteindelijk door ingenieursbureau IV Infra compleet driedimensionaal worden uitgetekend. Anders kwamen ze er op de bouwplaats niet uit.

Kernprobleem

Reageer op dit artikel