nieuws

Bouwvakkers met schrik vrij uit Spaanse tunnel

bouwbreed

la granja ­ Een groep van 34 Spaanse bouwvakkers is na vijf hachelijke uren bevrijd uit de in aanbouw zijnde Guadaramatunnel ten noordwesten van Madrid. Door de aanwezigheid van een luchtbel kwamen de technici ongedeerd en met de schrik vrij.

De bouwvakkers van ACS en FCC raakten ingesloten in wat met 28 kilometer een van de langste spoortunnels ter wereld moet worden. De passage vormt een belangrijke verbinding in de hogesnelheidslijn van Madrid naar Vallodolid.

Het getroffen personeel was op 3,9 kilometer van de tunnelmond aan de slag toen bij de ingang een werklocomotief in brand vloog. Door de explosie die volgde, stortte een deel van de tunnelwand in. Ook ontstond een forse rookontwikkeling. “Zelf hebben we geen vuur gezien. Hooguit van onze sigaretten”, grapte een van de bouwvakkers kort na zijn bevrijding. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Volgens het Spaanse spoorbedrijf heeft de constructie van de tunnel geen schade opgelopen. De verwachting blijft gehandhaafd dat het werk in 2005 wordt opgeleverd. Als in 2007 de eerste treinen rijden, is de tijdsduur tussen Vallodolid en de Spaanse hoofdstad tot 55 minuten teruggebracht.

De bevrijding van de bouwvakkers liet vrij lang op zich wachten omdat de reddingswerkers ter plaatse ­ tussen de stadjes La Granja en Riofrio ­ niet snel over maskers en zuurstofflessen konden beschikken.

Reageer op dit artikel