nieuws

Bouwfonds boekt 84 miljoen euro winst

bouwbreed Premium

hoevelaken ­ Bouwfonds heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst behaald van 84 miljoen euro. Dat is 31 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De projectontwikkelaar uit Hoevelaken verwacht het jaar af te sluiten met een winst van rond de 170 miljoen euro.

Zonder het resultaat van de MNF Bank, die per 1 januari is geconso­lideerd, nam de winst met 14 procent toe tot 73 miljoen euro. Bouwfonds zag de netto­opbrengsten met 48 miljoen euro naar 249 miljoen euro stijgen. Het bedrijfsresultaat groeide met 33 procent tot 130 miljoen euro. “Na aftrek van de hogere belastingen en het belang van derden is de nettowinst uitgekomen op 84 miljoen euro tegen 64 miljen in het eerste halfjaar van 2002”, aldus het Bouwfondsbestuur in een toelichting.

Bouwfonds verdient geld met het ontwikkelen van woningen en commercieel vastgoed. Daarnaast heeft het concern, dat onderdeel is van ABN Amro, een hypotheekbedrijf en financiert het beleggingen en projecten. De resultaten van de ontwikkelingsactiviteiten veranderde ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar nauwelijks. In Nederland werden, mede door de lage rente en het gestegen aanbod van goedkopere huizen, meer woningen verkocht. In Duitsland daalde de woningverkopen, in Frankrijk zet de stijgende lijn zich door.

Ondanks de verslechterde markt zag Bouwfonds de ontwikkelingsactiviteiten goed doorlopen. Volgens de directie is dat mede te danken “aan een aantal succesvolle projecten in Nederland en België die nu aan de resultaten gaan bijdragen”. De financieringsactiviteiten van Bouwfonds maakten in het eerste halfjaar een “forse groei” door. De portefeuille woninghypotheken steeg in zes maanden van 17,1 miljard euro naar 23,5 miljard. “De verbetering van het resultaat bij het hypotheekbedrijf is deels toe te schrijven aan de overname van MNF. Daarnaast is het gelukt de marge verder te verbeteren en de efficiency op te voeren.”

Ook bij de beleggings­ en projectfinancieringen wist Bouwfonds een hoger resultaat te boeken. Bouwfonds verwacht in de tweede helft van dit jaar een nettowinst te boeken vergelijkbaar met die in de eerste helft.

Reageer op dit artikel