nieuws

Bermprint met lange levensduur

bouwbreed

buren ­ Een verharde uitwijkstrook naast de rijloper is bedoeld om elkaar tegemoetkomende weggebruikers de gelegenheid te bieden te passeren. Gebr. van Kessel uit Buren introduceerde onlangs bermprint. Dit bestaat uit een constructie van gebonden funderingsmateriaal die voorzien van ribbels, iets verlaagd wordt aangebracht.

Een uitwijkstrook is een verbreding van de weg die eigenlijk geen verbreding is, want hij wordt niet tot de wegbreedte gerekend. De strook moet voorkomen dat met name zwaar verkeer schade toebrengt aan de berm en randschade aan het wegdek zelf. H. Hanselaar van de afdeling Research en Development van Gebr. van Kessel Wegenbouw is de bedenker van het nieuwe type uitwijkstrook: “Wegbeheerders willen geen verbreding van de weg want dat stimuleert weggebruikers harder te rijden.”

De uitwijkstrook moet dus wel de veiligheid bieden waarvoor hij dient zonder dat weggebruikers het idee hebben dat ze zich nog op de weg bevinden. “Bestuurders moeten weten dat ze naast de rijbaan zitten en dat gebeurt bij bermprint doordat de strook 2 tot 3 centimeter lager ligt dan de weg, en dwars op de rijbaan gleuven in de print zijn opgenomen. Hierdoor gaat de auto trillen en dat attendeert de bestuurder er op dat hij naast de weg zit.”

Concept

Reageer op dit artikel