nieuws

Ambtenaren bedelen om bijdrage voor collega

bouwbreed

kruiningen ­ Een ambtenaar die na zo’n veertig jaar dienstverband afscheid neemt, verdient een fraai feest.

Dat vonden in elk geval twee collega’s van de overheidsdienaar in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Alleen een afscheidsreceptie van de gemeente vonden de twee echter niet genoeg. Ze meenden dat hij recht had op meer en zochten hun heil bij zo’n zeventig bouwbedrijven in de regio.

Op briefpapier van de gemeente zijn diens zakelijke contacten om een bijdrage gevraagd voor een concert van de Wegenbouwkapel Nederland. Negenduizend euro is er nodig, zo schreven de ambtenaren. Een bijdrage zou goed zijn voor het imago van de aannemers, voegden de ambtenaren nog toe in de brief. In de raadszaal van het gemeentehuis is zelfs al een vergadering met een aantal geldschieters geweest.

Niet alle aannemers waren echter gediend van de smeekbede en speelden de brief door naar de lokale PvdA­fractie. Die heeft onmiddellijk aan de bel getrokken bij het college van burgemeester en wethouders. “Dit is in strijd met alle regels van integriteit. Het college had ook veel eerder in moeten grijpen”, meent fractievoorzitter C. Knuit.

Door de ontstane commotie hebben de aannemers inmiddels besloten op eigen houtje een feestje voor de vertrekkende ambtenaar te organiseren, eind september. Alleen genodigden met een toegangskaart worden toegelaten. “Hiermee is de angel er wat ons betreft wel uitgehaald”, zegt Knuit. “Nu is het niet meer onder de hoed van de gemeente en dan is het goed.”

Reageer op dit artikel