nieuws

ABB verkoopt Building Systems aan Celegec

bouwbreed

den haag ­ ABB is met Celegec tot overeenstemming gekomen over de verkoop van Building Systems. De transactie past in de grootscheepse afslankingsoperatie waarin het Zweeds­Zwitserse technologieconcern ABB verwikkeld is.

“De verkoop is de zoveelste stap in het desinvesteringsprogramma”, aldus directeur M.Croon van ABB Benelux. “Het is een strategische zet voor zowel ABB Benelux als Building Systems. Met de desinvestering houdt ABB in de Benelux vast aan zijn concentratie op de kernactiviteiten. Hoofdgebieden zijn de energie­ en automatiseringstechnologie voor nutsbedrijven en industriële klanten. Building Systems wordt door de verkoop opgenomen in een bedrijf waarvan installatieservices een kernactiviteit is”.

Met de komst van Building Systems voegt Celegec 115 miljoen euro aan zijn omzet toe. Bij de nieuwe loot van de installatiespecialist werken op tien verschillende locaties in de Benelux 770 medewerkers. “De overname is een uitstekende kans om onze positie te versterken”, stelt directeur G. Bertels van Cegelec Benelux. “We breiden onze activiteiten vooral uit op het gebied van airconditioning, verwarmings­ en ventilatiessystemen en diensverlening. De activiteiten van onze bedrijven hebben elkaar altijd aangevuld zodat een naadloze integratie mogelijk is”. In februari nam Cegelec in Nederland de Regionale Technische Centra van Siemens over.

De geschiedenis van Cegelec gaat terug tot halverwege de achttiende eeuw, toen een van de voorlopers van het bedrijf klokkenmaker was van de Franse koning Lodewijk de vijftiende. Tegenwoordig is het concern in 30 landen actief met 26.000 medewerkers en 2,8 miljard euro omzet.

ABB is vanwege zware asbestclaims uit de Vereningde Staten fors op de bezuinigingstoer. Het personeelsbestand slonk al van 235.000 tot 135.000 en zal verder afnemen tot 98.000. ABB beperkte in het tweede kwartaal van dit jaar het verlies tot 55 miljoen euro. De schuldenlast heeft zich verhoogd tot 8,3 miljard dollar. Oorzaak zijn teleurstellende opbrengsten bij de verkoop van bedrijfsonderdelen. Het eigen vermogen is teruggezakt tot 4 procent.

Reageer op dit artikel