nieuws

Warm genoeg met voldoende ventilatie

bouwbreed

den haag ­ Besparen op verwarming is niet zo simpel. Dr. Riedel Automatisierungstechnik uit Berlijn bedacht met het Fraunhofer Institut für Verkehrs­ und Infrastruktursysteme (IVI) uit Dresden een oplossing die een verwarmde woning voldoende ventileert.

Zware gevelisolatie en lichtdichte ramen remmen de ventilatie. Flink luchten voorkomt problemen met te vochtige binnenlucht, maar kost zoveel extra energie dat de isolatie nauwelijks rendeert. Het systeem van Riedel en IVI ventileert en verwarmt naar behoefte met behulp van meet­ en regeltechniek. In een project met 64 appartementen in Eberswalde bij Berlijn halveerde de installatie in combinatie met andere maatregelen het energieverbruik. Riedels RIEcon­systeem droeg daaraan zo’n 10 procent bij.

Via het scherm van de bedieningsconsole kan de bewoner voor elke ruimte aangeven hoe warm het daar wanneer moet zijn. Als de bewoner weg is, springt het systeem op het spaarprogramma. De verwarming wordt tot het minimum teruggedraaid en de woning wordt gelucht.

Voor onder de douche of in de keuken tikt de bewoner in dat de betreffende ruimten meer ventilatie vergen. Als de waarde te laag blijkt, voert de installatie automatisch de capaciteit op.

Reageer op dit artikel