nieuws

Verbod op gebruik cement met oplosbaar chroom

bouwbreed

den haag ­ Het gebruik van cement met een te hoog percentage oplosbaar chroom is vanaf eind volgend jaar verboden. Volgens de EU betreft het een gevaarlijke stof. Metselaars kunnen eczeem krijgen bij het verwerken van de stof.

Het gaat om cement waarvan het gehalte aan oplosbaar chroom in natte toestand meer is dan 0,0002 procent van het totale drooggewicht. De Nederlandse cementindustrie heeft net als de collega’s in Europa nog achttien maanden om het productieproces aan te passen. Die tijd gebruikt het ministerie van VROM om de regels te veranderen in nationale regelgeving.

“99 Procent van het cement bestaat uit de variant die straks is verboden. Standaard cement bevat 0,0002 procent of meer”, zegt P. Lanser van ENCI en de Nederlandse Vereniging Cementindustrie. Lanser verwacht dat de aanpassing van het productieproces om onder de norm voor chroom te komen, miljoenen euro’s kost.

Aankoop

Reageer op dit artikel