nieuws

‘Superspuitbus’ dicht lekkende luchtleidingen

bouwbreed Premium

den haag ­ Zo’n 20 procent van de energie die voor het koelen en verwarmen van grote gebruiksgebouwen wordt verbruikt, gaat verloren door lekkende luchtleidingen. Dat leerde het Berkeley Lab van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Als remedie verbeterden onderzoekers van deze instelling een bestaand injectiesysteem dat als een soort superspuitbus lekken in luchtkanalen dicht. De verbeteringen lossen de problemen op die ontstaan door de grotere lengte en doorsnede van de leidingen, de aftakkingen en de toestellen voor verwarmen en koelen die in het leidingwerk zijn opgenomen.

Het oorspronkelijke systeem dicht lekkende luchtleidingen in woningen en kleine utiliteit en is ook een ontwikkeling van het Berkeley Lab. ‘MASIS’ dicht lekken doordat de meegevoerde deeltjes van binnenuit geleidelijk aan een flexibele laag opbouwen.

Reageer op dit artikel