nieuws

Schieveste gaat windtunnel in voor beste luchtkwaliteit

bouwbreed

schiedam ­ Een windtunnelonderzoek bepaalt hoe het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Schieveste, nabij Schiedam­Centrum, er uiteindelijk komt uit te zien. De luchtkwaliteit blijkt niet te voldoen aan de Europese normen die straks gaan gelden.

Op dit moment staat er nog helemaal niets op het braakliggend stuk grond van 16 hectare tussen de A20 en station Schiedam­Centrum. Maar hoe de hoogbouw straks zal worden gepositioneerd ten opzichte van de snelweg bepaalt het windtunnelonderzoek, dat TNO in Apeldoorn zal uitvoeren. Schieveste wordt daarvoor op een grote maquette nagebouwd en in een windtunnel geschoven.

“In 2010 mag de luchtvervuiling volgens Europese regels niet hoger zijn dan 40 microgram per kuub in gebieden met een gevoelige bestemming”, zegt projectleider R. Adriaansens. “Dus waar wordt gewoond, kinderen opgroeien en aan buitensport wordt gedaan.” In Schieveste komen ook woningen en scholen, mits de luchtkwaliteit is te verbeteren door de vervuiling te verdunnen.”

De gemeente Schiedam koos voor het windtunnelonderzoek omdat er nauwelijks literatuur bleek te zijn op het gebied van luchtbewegingen in relatie tot de luchtvervuiling. “We ontwikkelen kennis die ook voor andere steden en ontwikkelgebieden is te gebruiken. Het is geen goedkoop onderzoek, maar wel belangrijk. Bijdragen van het Rijk of provincie zijn dan ook vanwege de innovatieve kennis die wordt opgedaan, erg welkom.”

Condities

Het onderzoek bepaalt de beste stedenbouwkundige condities voor een goed duurzaam binnenklimaat van de binnenhoven en terreinen die ontstaan als de gebouwen er eenmaal staan. Hoe hoog mogen ze worden, hoe komen ze te staan ten opzichte van de snelweg, wat moet de ruimte zijn tussen de gebouwen? Ook wordt gekeken hoe hoog de glazen wand moet worden die Schieveste van de A20 gaat scheiden en of die de giftige uitstoot wel voldoende tegenhoudt.

De eerste resultaten worden verwacht in augustus. In oktober is het onderzoek afgerond.

Reageer op dit artikel