nieuws

Rijkswaterstaat zet vaart achter spitsstroken A2

bouwbreed

eindhoven ­ Rijkswaterstaat probeert de spitsstroken langs de A2 bij Eindhoven sneller af te krijgen. In plaats van het najaar 2004 zou het werk wellicht al voor de zomer dat jaar klaar kunnen zijn. De dienst overlegt momenteel met de aannemer om te bekijken of dat mogelijk is.

Of dat lukt, hangt onder meer af van de eventuele meerkosten. “Gezien de grote verkeersproblemen die er al jaren zijn rond Eindhoven, willen we proberen het werk zo snel mogelijk af te hebben”, licht een woordvoerster van Rijkswaterstaat toe. “Een van de mogelijkheden kan zijn om op verschillende plaatsen tegelijk te werken.”

Sinds de werkzaamheden onlangs zijn begonnen, staan er vrijwel dagelijks lange files bij Eindhoven. Ook zijn ernstige ongelukken gebeurd. Volgens de woordvoerster is het nog niet duidelijk of die verband houden met de werkzaamheden. De tijdelijke overlast is niet de belangrijkste reden om extra vaart te maken, stelt ze. “Gezien de al jaren bestaande problematiek is de wegverbreding sowieso urgent.”

De congestie bij Eindhoven ontstaat onder meer doordat de A2 van Amsterdam naar Maastricht en de A67 van Venlo naar Antwerpen er over een afstand van een enkele kilometers gebruik maken van hetzelfde wegvak. Een alternatieve route is er niet.

De aanleg van spitsstroken op het A2­traject tussen Eindhoven en Den Bosch staat inmiddels ook op het programma. Dankzij de Spoedwet wegverbreding kan deze klus snel ter hand worden genomen.

Over de uitvoering bestaat echter nog onenigheid met vijf betrokken gemeenten. Zij willen niet alleen meteen helderheid over de eerste stap, de wegaanleg, maar ook over de tweede: geluidwerende voorzieningen. In de Spoedwet wegverbreding zijn die twee aspecten uit elkaar gehaald. De woordvoerster zegt te verwachten dat nader overleg met de lokale bestuurders de kou uit de lucht zal halen.

Reageer op dit artikel