nieuws

Plannen Nijmegen­West kosten honderden miljoenen

bouwbreed

nijmegen ­ De herontwikkeling van Nijmegen­West kost vele honderden miljoenen euro’s. Dit bleek donderdag uit een presentatie van het zogenoemde Koersdocument van de gemeente Nijmegen. De Gelderse gemeente wil de komende jaren in het westelijke deel van de stad een nieuwe woonwijk, een bedrijventerrein en een tweede stadsbrug aanleggen.

“De herontwikkeling van Nijmegen­West is financieel en ruimtelijk mogelijk”, aldus de gemeente. De eerste verkenningen van de vorig jaar geformuleerde visie op de aanpak van het westelijk gebied van Nijmegen werden gisteren gepubliceerd. Het gebied Koers­West omvat ongeveer 250 hectare. Waar nu ten westen van de Waalkade nog bedrijven staan, wordt tussen 2009 en 2020 een stadswijk gebouwd met ongeveer tweeduizend woningen. Een nieuwe stadsbrug is volgens de gemeente noodzakelijk om de bereikbaarheid van de stad te verbeteren. Door de brug wordt Nijmegen­West direct verbonden met het nieuwe stadsdeel ten noorden van de Waal. De realisatie van de brug ligt ergens tussen 2008 en 2012. De revitalisering van het bedrijventerrein start in 2004 en loopt nog enkele jaren door.

In het Koersdocument staan ook een aantal knelpunten gemeld. Ondernemers verwachten bij de aanleg van de brug een toename van de milieudruk. Zij geloven niet dat het mogelijk is om een brug te bouwen en de huidige bedrijven te handhaven zonder dat de milieudruk toeneemt.

Verder zijn ondernemers bezorgd over het behoud van werkgelegenheid. Zij vrezen dat verplaatsing het einde van bedrijven betekent. De gemeente schrijft in het Koersdocument dat er tot 2020 nog vele keuzes moeten worden gemaakt. Het Koersdocument wordt in oktober aan de gemeenteraad voorgelegd. Vanaf 10 juli ligt het plan ter inzage.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels