nieuws

Parijs kan zonder derde vliegveld

bouwbreed

parijs ­ De bouw van een derde luchthaven bij Parijs is voorlopig van de baan. Een speciale commissie van het Franse parlement liet weten er geen heil in te zien en kwam met een reeks alternatieven ter ontlasting van de bestaande vliegvelden.

Daartoe behoort herverdeling van vluchten met andere regionale en Europese knooppunten, in het bijzonder Schiphol. De commissie erkent dat de situatie rond Roissy Charles­de­Gaulle en Orly “explosief” is, maar ziet oplossingen. Zo zou voor passagiersvervoer meer gebruik moeten worden gemaakt van hogesnelheidstreinen. Militaire vluchten kunnen verhuizen naar Chateauroux in Midden­Frankrijk en goedkoop vliegende maatschappijen naar Evreux. De commissie pleit verder voor een grotere rol voor het vrachtvliegveld Vatry.

De commissie noemt in het bijzonder Schiphol als luchthaven waarmee “synergie” is te bereiken. Dat zou mooi passen in een alliantie van KLM en Air France. De Nederlandse maatschappij liet het afgelopen weekeinde weten dat de gesprekken over samenwerking met een Europese partner het intensiefst zijn met de Fransen.

Reageer op dit artikel