nieuws

Omvang Europese kozijnmarkt daalt

bouwbreed

wenen ­ Op de Europese kozijnmarkt verwisselden vorig jaar 71.598 miljoen kozijnen van eigenaar tegen een handelswaarde van 16,4 miljard euro. Dat is minder dan in de voorgaande jaren. Dit jaar neemt de afzet opnieuw af met 1,9 procent tot 70.222 ramen. De handelswaarde daalt met 2,8 procent tot 15,9 miljard euro. Dat concludeert InterConnection, een bureau dat vanuit Wenen de toestand op de Europese kozijnmarkt volgt.

Gerekend in aantallen waren de kunststofkozijnen vorig jaar veruit favoriet met een marktaandeel van 41,7 procent. In geld droeg pvc door de lagere prijs slechts 36,4 procent bij aan het totaal. Metalen kozijnen vertegenwoordigden een kwantiteit van 28 procent bij een financieel aandeel van 29,9 procent. Het aantal houten kozijnen beliep 25 procent tegen een waarde van 26,6 procent. Gerekend in stuks bepaalden combinaties uit hout en aluminium de markt voor 5,3 procent, wat een waarde­aandeel van 7,1 procent opleverde.

In noordelijk Europa hebben houten kozijnen, al dan niet gecombineerd met aluminium elementen, een marktaandeel van meer dan 90 procent. In Portugal, Spanje en Zuid­Italië worden vooral metalen kozijnen verkocht. In de andere Europese landen neemt pvc een sterke positie in.

De prijzen worden vooral bepaald door de concurrentieverhoudingen in een land en veel minder door de productiekosten. Zo is een kunststof kozijn het goedkoopste wat op de Duitse markt te vinden is, terwijl hetzelfde kozijn in Spanje als een luxeproduct wordt verkocht dat meer kost dan hout of aluminium.

Renovaties

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels