nieuws

‘Illegaal gas aftappen door stofzuigerslang’

bouwbreed

den haag ­ Tuinslangen, aan elkaar gelaste gordijnroeden en een achter de gasmeter aangebrachte stofzuigerslang als illegale gasleiding. Installatiebedrijven krijgen te maken met de gevaarlijkste doe­het­zelfgasaansluitingen. Dit blijkt uit een belronde van Cobouw langs diverse installatiebedrijven en loodgieters.

Na de gasexplosie van afgelopen zaterdag in Den Haag heeft de brancheorganisatie van installatiebedrijven, Uneto­VNI, aandacht gevraagd voor de controle op gasinstallaties en ­leidingen. Hoewel de oorzaak van de explosie in Den Haag nog niet vaststaat, zijn er wel twijfels gerezen over de deugdelijkheid van de leidingen en installaties. Volgens Uneto­VNI zijn er hoe dan ook onder bewoners veel doe­het­zelvers actief die op ondeskundige wijze leidingen aanbrengen en repareren en illegaal gas aftappen. Levensgevaarlijke situaties kunnen het gevolg zijn, aldus de brancheorganisatie.

Het is een lezing die met een dikke stift wordt onderstreept door H. Bastiaans van het gelijknamige installatiebedrijf in Eindhoven. “Ik kom in de dagelijkse praktijk echt van alles tegen. Zo had een bewoner gordijnroeden aan elkaar gelast om een gasleiding te maken. Ook tuinslangen worden vaak gebruikt als gasleiding. Dit soort zaken zie ik vooral bij buitenlanders. Dat is gewoon een feit. Zij maken er vaak een allegaartje van. Ze weten de regels heus wel, maar gaan er, denk ik, gemakkelijker mee om.”

Bastiaans heeft evenals zijn collega’s niet de bevoegdheid om leidingen en installaties intensief te inspecteren. “Ik zie wat ik zie, en spreek daar de bewoner op aan. Die is uiteindelijk verantwoordelijk. Onveilige situaties zet ik wel op de bon. Ik wil niet het risico lopen dat ik erop word aangesproken als het misgaat.”

Het gebrek aan controle wordt ook aangehaald door zijn collega P. Haitsma uit Bleiswijk. “Het probleem is dat energiebedrijven geen bevoegdheid meer hebben om woningen te inspecteren. Die ligt tegenwoordig bij gemeenten. Maar zij hebben vaak niet de capaciteit en de deskundigheid in huis om die inspecties uit te voeren. Er moet een aparte instantie komen die de inspecties uitvoert”, aldus Haitsma.

Een rookgasafvoer van een gevelkachel door een raampje naar buiten is onveilige situatie die installateur W. Boon uit De Bilt als eerste te binnen schiet. “En ik weet ook nog van een open gastoestel op zolder. Bij slecht weer werd de afvoer dichtgezet, met het grote gevaar van koolmonoxidevergiftiging”, herinnert Boon. Hij zegt wel zonder pardon de foute gasleidingen weg te halen, “ook als is het een zaak van de bewoners.”

Reageer op dit artikel