nieuws

Afperser HSL krijgt 21 maanden celstraf

bouwbreed

groningen ­ Een 33­jarige man uit Groningen die heeft gedreigd de in aanbouw zijnde hogesnelheidslijn tussen Breda en Amsterdam op te blazen, is donderdag veroordeeld tot 21 maanden celstraf. De bedreiging zorgde voor grote onrust en daarom is deze straf op zijn plaats, aldus de rechtbank in Groningen. Naar aanleiding van een dreigbrief van de man werd zelfs het Nationaal Crisis Team gealarmeerd.

De Groninger is na onderzoek volledig toerekeningsvatbaar verklaard voor zijn daad. De afperser wilde 2,3 miljoen euro, anders zou hij tientallen bommen laten afgaan, zo bedreigde hij de bouwers van het spoortraject. De politie wist hem echter al snel op te pakken. Rondom de geplande overhandiging van het geëiste geld werd hij dezelfde dag aangehouden.

De veroordeelde ontkende de dreigbrief te hebben geschreven, maar technisch onderzoek heeft anders uitgewezen, concludeerde de rechtbank. De man zegt zelf slechts een stroman te zijn geweest, die de tas met het geëiste geld in ontvangst zou nemen.

De Groninger stuurde de dreigbrief naar een van de bouwers van het project,een bedrijf uit Haren. De verdachte bleek een oud­medewerker van dit bedrijf te zijn. De brief was gedetailleerd en leek geschreven te zijn door iemand met kennis van zaken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels