nieuws

Zweden en Gaz de France de boer op met aardgasopslag

bouwbreed

halmstad ­ Het Zweedse energieconcern Sydkraft en Gaz de France hebben een nieuwe opslagtechniek voor aardgas ontwikkeld. In een rotsformatie op 100 tot 200 meter diepte wordt een kelder aangelegd, waarvan de wanden worden bekleed met een laag staal van zo’n 10 millimeter dikte. Tussen rotswand en staallaag komt trillingsvrij beton.

De Zweden hebben ruim 10 jaar aan deze Lined Rock Cavern­techniek (LRC) gewerkt. Bij Halmstad aan de zuidwestkust is onlangs de eerste LRC­gasopslagtank officieel in gebruik gesteld.

Bouwconcern Skanska zorgde voor het explosievenwerk, concurrent NCC voor de lining. Het project vergde een investering van 27,5 miljoen euro. Het werd medegefinancierd door de EU in het kader van het Thermieprogramma voor energieresearch.

Door LRC vangt de bergwand de druk van het gas (200 bar) op. Via een drainagesysteem kan het grondwaterpeil worden gereguleerd, eventuele gaslekkages worden opgevangen. Dit drainagesysteem bestaat uit geperforeerde plastic buizen rond de ‘tank’. Bovengronds staan een compressor, een drukreduceringsinstallatie, apparatuur die de temperatuur regelt en een controlekamer. De opslagcapaciteit bedraagt 10 miljoen kubieke meter. De ‘tank’ heeft een volume van 40.000 kuub.

De gepatenteerde LRC­techniek vult volgens de initiatiefnemers een gat in de markt. Niet overal is de ondergrond geschikt voor de huidige opslagmethode, terwijl behoefte bestaat het gas zo dicht mogelijk bij de afnemers op te slaan.

Reageer op dit artikel