nieuws

‘Zeer plaatselijke hagelbui’ reinigt zuinig en milieuvriendelijk

bouwbreed

den burg ­ Reinigen met scherfijs uit leidingwater spaart kosten, gezondheid en het milieu, zegt Universal Ice Blast Europe. Het bedrijf uit Den Burg levert de apparatuur om zo’n zeer plaatselijke hagelbui te maken. Per uur zet de installatie circa 100 liter water om in ijs en spuit de schilfers met een druk van maximaal 12 bar op het werkstuk. Het systeem verbruikt zo’n 15 kilowatt elektriciteit.

Een ijskristal is een vaste stof en slaat het vuil van een werkstuk schoon wanneer het momentum van het kristal groter is dan de kleefkracht van het vuil. Bij de inslag springen de ijsdeeltjes uit elkaar. Daarbij komt waterdamp vrij, waardoor vrijkomend stof neerslaat. De damp verlaagt ook de temperatuur op de werkplek. Anders dan het begrip ‘inslag’ misschien doet vermoeden laat het ijs geen sporen achter op het schoon te maken oppervlak.

Schrobben

Het ijsklontje deukt in tot het helemaal is weggesmolten wanneer het met grote snelheid op het vuil inslaat. De energie van het indeukende klontje zoekt een uitweg en ‘schrobt’ zo het werkstuk schoon. IJs dat onder een druk van 7 bar het oppervlak raakt, maakt volgens de leverancier net zo goed schoon als water dat onder een druk van 300 bar staat. Eenmaal gesmolten spoelt het ijswater het losse vuil van het werkstuk af. Het benodigde ijs ontstaat in een rol die in een waterbak ronddraait. De rol wordt van binnenuit gekoeld, waardoor aan de buitenkant een dunne laag ijs ontstaat. De verhouding tussen de diameter van de rol, de temperatuur en de draaisnelheid bepaalt de spanning van het ijs. Door deze spanning valt het ijs in schilfers van de benodigde grootte uit elkaar wanneer het van de rol wordt geschraapt. De schilfers worden in een spuitmond gezogen en naar het werkstuk getransporteerd.

Ontbramen

Tussen de ijsmachine en het werkstuk mag maximaal 70 meter slang zitten. Het werkstruk mag in een afgesloten ruimte worden schoongemaakt. De straaltemperatuur op het oppervlak bedraagt om en nabij 0 graden Celsius. Per uur moet de gebruiker zo’n 60 liter afvalwater afvoeren en al dan niet reinigen. Het ijs kan meer dan alleen maar reinigen; het kan bijvoorbeeld ook werkstukken ontbramen of zonder gevaar asbest verwijderen.

Reageer op dit artikel