nieuws

Woningen volgens DNB nu 20 procent te duur

bouwbreed

amsterdam ­ De huizenprijzen dalen dit en volgend jaar fors. Die verwachting uit De Nederlandsche Bank in zijn laatste kwartaalbericht. Volgens de centrale bank zijn de woningen momenteel 20 procent te duur.

De prijs van een woning is nu overgewaardeerd, doordat de gedaalde aandelenkoersen nog niet volledig zijn verwerkt in de prijs van duurdere huizen. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het ongeveer 2,5 jaar duurt voordat ontwikkelingen in beurskoersen zich vertalen in huizenprijzen. Dat betekent dat de beursdip van begin dit jaar pas eind 2005 helemaal verwerkt is in de huizenprijs, aldus DNB.

Als de prijzen van huizen inderdaad 20 procent dalen, leidt dat tot een neerwaartse bijstelling van de economische groei in 2004 en 2005 met ongeveer 0,3 procentpunt.

Afgelopen jaar stegen de huizenprijzen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 6 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de prijzen niet verder toegenomen ten opzichte van het vierde kwart van vorig jaar. Wel is de tijd dat een huis te koop staat opgelopen tot 70 dagen.

Volgens vastgoedspecialisten van ingenieursbureau Arcadis kan de verslechterde huizenmarkt nog vervelende gevolgen hebben voor gemeenten. Zo dreigt het gevaar van een falende grondexplotatie, waarschuwen zij.

Op pagina 2: Arcadis waarschuwt voor falende grondexploitatie.

Reageer op dit artikel