nieuws

Wonen en parkeren op winkeldak

bouwbreed

enschede ­ Wonen, recreëren in de tuin en je auto parkeren op het dak van het winkelcentrum. Aannemer Heijmans bouwt aan winkelcentrum De Klanderij in opdracht van Forum Invest. Het winkelcentrum wordt eind dit jaar opgeleverd. Op een dakoppervlak van 9000 vierkante meter worden 39 maisonnettes, 71 parkeerplaatsen en een grote daktuin samengebracht.

Landschapsarchitect Van der Tol uit Amsterdam heeft een ontwerp van het dakoppervlak gemaakt. Het dak overspant het winkelcentrum. Via een hellingbaan kunnen de bewoners met hun auto het dak op. Alle parkeerplaatsen liggen voor de deur van de maisonnettes die rondom het dakoppervlak worden opgetrokken. Het middengebied van het dak bestaat uit een grote tuin met gazon, heesters en bomen. Om het dak niet te laten bezwijken, worden de bomen in bakken op de kolommen gezet. Via de kolommen van het winkelcentrum worden de verticale krachten afgevoerd. “Die groene centrale ruimte ziet er uit als een soort woonerf”, zegt commercieel directeur A. Veerman van Van der tol. “De voetganger heeft er voorrang boven de auto”. De groene kern ligt op een pakket van 30 centimeter speciale daktuinaarde. Het drainagesysteem voert overtollig water af en wordt over het gehele dak aangelegd.

Foamglas

De dakopbouw op het winkelgedeelte van de Klanderij (circa 22.000 vierkante meter) en een deel van de ondergrondse parkeergarage (1750 plaatsen) bestaat uit een stevig pakket. Op het betondek worden foamglas isolatieplaten verlijmd. De cellulaire glasplaat is water­ en dampdicht en onbrandbaar. Dankzij die waterdichtheid is een eventuele lekkage gemakkelijk op te sporen, waardoor waterschade beperkt blijft.

Dakbedekking

Op de verlijmde foamglas­platen komt een tweelaagse volledig verkleefde wortelwerende dakbedekking met daarop een drainagesysteem en een pakket van tien centimeter scherp zand. De toplaag bestaat uit betonklinkerkeien. Volgens Veerman een zeldzame dakopbouw: “Deze opbouw is vrij kostbaar. Daarom wordt zij niet toegepast. De ervaring leert dat deze opbouw oerdegelijk is. Ook grotere bestelwagens kunnen over dit dak rijden.” Op de bouw zullen eerst de gevels van de maisonnettes worden opgetrokken. Daarna brengt de dakdekker de foamglas­platen en de dakbedekking aan.

Reageer op dit artikel