nieuws

Torenkraan in nieuwe uitvoering

bouwbreed

beverwijk ­ Hanse Staalbouw uit Nieuwerkerk neemt de eerste rupstorenkraan Montalift 296 S, uitvoering 19­28­800, in gebruik. Deze snelmontagekraan van Monta­Rent Bouwlogistiek volgt de 194 S op die de leverancier uit Beverwijk vorig jaar introduceerde.

Een verlaagde constructie van het onderste torendeel beperkt de transporthoogte van de nieuwe Montalift tot 3,4 meter. Door de breedte van 3 meter mag de kraan zonder vergunning over de weg worden vervoerd. De transportlengte komt op 13,8 meter. De hydraulisch aangedreven onderwagen is voorzien van vlakke stalen rupsplaten met een breedte van 600 millimeter. Als optie levert Monta­Rent rubber of kunststof platen. De kraan legt maximaal 15 meter per minuut af. Twee joysticks op de afstandsbediening regelen traploos de rijsnelheid. De onderwagen is specifiek voor de 296 S gebouwd.

Opgebouwd

De kraan kan in opgebouwde stand over het terrein rijden. De gegalvaniseerde achtkantige toren en giek bieden een hijshoogte van 19,8 meter en een vlucht van 27,6 meter. Op het uiterste puntje heft de kraan nog 800 kilogram. De maximum capaciteit bedraagt 2000 kilogram op 12,7 meter. Door de giek 18 graden op te toppen loopt de hijshoogte op tot 26,5 meter. Een frequentieregelaar varieert traploos de zwenksnelheid tot maximaal één omwenteling per minuut en de katrolsnelheid tot maximaal 40 meter per minuut. De hijsmotor biedt een snelheid van 4, 17 en 34 meter per minuut.

De kraan draait via een afstandsbediening van het merk Hetronic. Ook het (de)monteren gebeurt door middel van joysticks. De Montalift is binnen 10 minuten opgebouwd. Een geluidgedempte generatorset van WMF voorziet de kraan van energie. De set bestaat uit een generator van 30 kilovoltampere van Leroy­Somer. Die wordt aangedreven door een zescilinder Deutz dieselmotor van 56,6 kilowatt. Deze motor drijft ook de hydraulische tandempomp voor de beide rupsen aan.

Het eigen gewicht van de 296 S bedraagt zo’n 29.700 kilo. De kraan heeft een vaste staalballast van in totaal 15.500 kilogram. De gronddruk bedraagt 0,65 kilogram per vierkante centimeter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels