nieuws

Parijs krijgt langs de rondweg weer een tram

bouwbreed

parijs ­ De Parijse gemeenteraad heeft ingestemd met de aanleg van een trambaan door stad. Daarmee doet de tram, na jaren afwezigheid, weer zijn intrede in de hoofdstad.

Het gaat om een traject van 8 kilometer langs de rondweg van Parijs. In de toekomst moet de lijn een lengte van 40 kilometer krijgen en om de stadskern heen lopen. Het eerste stuk van de lijn telt zeventien haltes en wordt in 2006 opgeleverd. De aanleg van deze cirkellijn is onderdeel van de ingrijpende plannen die burgemeester Delanoë voor zijn stad heeft. Hij wil dat Parijs weer ademt en dat de talrijke files uit de stad verdwijnen. Daarvoor komt er meer en beter openbaar vervoer. Zoals een tramlijn die de zes grote stations met elkaar verbindt. Ook is de burgemeester van plan geld vrij te maken voor een nieuwe metrolijn waarmee de stations Montparnasse en Saint Lazare rechtstreeks op elkaar worden aangesloten. Bestaande metrolijnen wil Delanoë verlengen, zodat Parijs vanuit de voorsteden beter bereikbaar wordt. De auto is steeds minder welkom in de stad. Al eerder versmalde de burgemeester de brede rijstroken van de avenues om plaats te maken voor fietspaden en busbanen. Nu verbant hij grotendeels het verkeer uit stadswijken. Tot slot wordt een verlaten spoorlijn weer in gebruik genomen. Delanoë wil vrachttreinen op de oude lijn laten rijden.

Reageer op dit artikel