nieuws

Nieuw Navo­gebouw in Brussel onzeker na ruzie

bouwbreed Premium

brussel ­ Als de Navo uit België vertrekt, zoals de Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld onlangs dreigde, betekent dat voor het land een economische opdoffer van formaat. Bovendien komt er dan niets terecht van de bouw van het nieuwe NAVO­hoofdkwartier in Brussel .

Het ontwerp van Skidmore, Owings & Merril Inc. (SOM) werd in januari gekozen voor het nieuwe hoofdkwartier. De Belgische wet, die het mogelijk maakt hoge buitenlandse politici en militairen voor oorlogsmisdaden en andere zware misdrijven voor de rechter te brengen, heeft veel kwaad bloed gezet bij de Amerikanen. Daarop heeft België deze zogeheten ‘genocidewet’ onder druk van de VS en Israël wat afgezwakt, maar desondanks irriteert het de Amerikanen enorm dat nog steeds klachten lopen wegens vermeende oorlogsmisdaden in de eerste Irakoorlog tegen onder andere ex­president George Bush en toenmalig stafchef, generaal Norman Schwarzkopf. Een nieuwe klacht tegen de Amerikaanse bevelhebber generaal Tommy Franks wegens oorlogsmisdaden in de recente oorlog tegen Irak, heeft de Belgische overheid doorgespeeld naar de justitie in de VS. Die klacht heeft voor de VS de deur dichtgedaan. Het nieuwe NAVO­hoofdkwartier wordt gebouwd tegenover het bestaande in de Brusselse gemeente Evere. Het nieuwe militaire optrekje moet in 2008 klaar zijn. Het omvat 175.000 vierkante meter kantoorruimte en biedt onderdak aan 4000 medewerkers. In 1999, toen de toen 50­jarige NAVO het besluit nam voor de bouw, werden de kosten geraamd op 320 miljoen euro. Inmiddels liggen die boven de 500 miljoen euro.

Reageer op dit artikel