nieuws

Nederland wil in 2009 WorldSkills

bouwbreed

den haag ­ Nederland maakt zich sterk om in 2009 de internationale beroepenwedstrijden WorldSkills binnen te halen. Dat heeft L. Hermans, Nederlands gedelegeerde in de WorldSkills­organisatie en voormalig onderwijsminister, vrijdag bekendgemaakt.

“Om de WorldSkills in 2009 te organiseren is ongeveer 50.000 vierkante meter vloeroppervlak nodig voor 1000 deelnemers uit 50 landen”, aldus Hermans. Hij verwacht dat de kosten van het evenement zo’n 30 miljoen euro bedragen. Die moeten worden opgebracht door het bedrijfsleven, de overheid en opleidingsfondsen van diverse brancheorganisaties. Hermans denkt hierbij niet alleen aan geld, maar ook aan sponsoring in de vorm van apparatuur. Na afloop van de WordSkills worden de materialen gebruikt binnen het beroepsonderwijs, zo is het plan.

Sterk

De internationale beroepenolympiade voor jonge vakmensen, wordt om de twee jaar gehouden. Dit jaar in het Zwitserse Sankt Gallen, van 18 tot en met 25 juni. Er doen 32 Nederlanders aan mee. De bouw en verwante bedrijfstakken zijn als vanouds sterk vertegenwoordigd. Nederlandse vaklui komen uit in de onderdelen metselen, bouwtimmeren, tegelzetten, schilderen, stukadoren, cad­tekenen, hoveniersvaardigheden en natuursteenbewerken. Volgend jaar wordt een beslissing genomen over welk land de internationale beroepenolympiade in 2009 mag houden. Onderzoek door een voor dat doel opgericht projectbureau, Skills Netherlands, wijst uit dat Nederland goede kans heeft de wedstrijden binnen te halen. “De volgende stap is dat er middelen op tafel moeten komen om de kandidatuur uit te werken.” Skills Netherlands heeft inmiddels contacten gelegd binnen zowel de politiek en het onderwijs als het bedrijfsleven. De reacties op het plan zijn over het algemeen positief.

Ambacht

Volgens Hermans zijn de beroepenwedstrijden een gelegenheid om jongeren kennis te laten maken met ambachtelijke beroepen. “In Nederland kiezen te weinig jongeren voor zulke vakken en daar moet verandering in komen. Als we de internationale beroepenwedstrijden naar Nederland halen, kunnen ze zelf zien hoe mooi ambachten zijn.” Hierdoor moeten meer jongeren instromen in het beroepsonderwijs. Skills Netherlands wil de beroepenolympiade promoten met de slogan ‘Maak sport van werk’. De organisatie verwacht dat de beroepenwedstrijden hierdoor spannender worden voor het publiek. “Omdat er een toernooisfeer zal ontstaan met alle emotionele dynamiek die daarbij hoort.” De internationale beroepenwedstrijden werden voor het eerst gehouden in 1950. Nederland organiseerde het evenement in 1966, 1977 en 1991. Nederlandse deelnemers zijn in het verleden geregeld met gouden, zilveren of bronzen medailles naar huis gekomen. Desondanks is het fenomeen beroepenwedstrijden in Nederland nog steeds tamelijk onbekend, verzucht Skills Netherlands.

Reageer op dit artikel